Tradiții și obiceiuri pentru Floriile catolice. Ce e bine să faci pentru a alunga răul din casă
Duminică, 2 aprilie, creștinii catolici sărbătoresc Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim, cea mai mare sărbătoare din Postul Mare.
De asemenea, tot în ziua Floriilor, cei care țin post au dezlegare la pește.
Tradiții de Floriile catolice
Duminică dimineață, credincioșii duc la biserică ramuri de salcie care sunt sfințite de preoți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ulterior, participanții la slujbă iau crenguțele acasă și le așează lângă icoane. Se consideră că salcia are puteri nebănuite și că este de folos în caz de boală sau necaz, potrivit traditii-superstitii.ro.
Potrivit unei legende, Fecioara Maria, vrând să-l vadă pe Iisus care tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul spre ei din cauza unei ape mari care i-a apărut în cale. Maica Domnului s-ar fi rugat de toate buruienilor să o treacă apa, însă doar salcia a ajutat-o. Așa că Fecioara Maria a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.
De asemenea, salcia amintește de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
În unele zone din țară, crenguțele de salcie sunt puse și la mormintele rudelor, iar unele persoane le leagă în jurul mijlocului pentru a scăpa de dureri și pentru a avea rezistență de muncă.
Obiceiuri de Floriile catolice
Credincioșii păstrează obiceiuri de Floriile catolice menite să atragă binele.
În unele regiuni, gospodinele coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, iar formele și dimensiunile variază conform vârstei celor din familie. Pâinile se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de necazuri.
La miezul nopții dintre sâmbătă și duminica Floriilor, fetele fierb apă cu busuioc și se spală cu ea pe cap a doua zi pentru a avea un păr frumos. Apoi pun apa la rădăcina unui copac înflorit și spun: „Cât de frumos este părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu. Cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”
Tot în ziua de Florii, femeile scot hainele și veșmintele la aer curat și le scutură simbolic de praf pentru a alunga răul.
Sursa: traditii-superstitii.ro
Etichete: catolici, duminica floriilor,
Dată publicare:
02-04-2023 09:29