TRADITII SI OBICEIURI DE BOBOTEAZA. Care sunt ritualurile pentru ca tinerele sa-si afle ursitul


Ultimul update: Miercuri 08 Ianuarie 2014 06:55
Data publicarii: Duminica 05 Ianuarie 2014 19:12
Categorie: Stiri Sociale

Ajunul Bobotezei, ultima sarbatoare din ciclul de iarna, abunda de traditii si superstitii. Batranii de la sat spun ca ritualurile stravechi ii apara de rele si le aduc noroc si prosperitate in noul an.

Credinciosii postestesc pana la caderea serii, nu se cearta, nu matura si nu spala haine. Fetele nemaritate pot si ele sa-si afle alesul inimii, insa numai daca respecta cateva reguli stricte.

In Maramures, cum s-a crapat de ziua, tanti Ani s-a si pus pe treaba. Nepoata sa, Andreea, o ajuta sa gateasca o lipie pentru a-si visa ursitul. N-a avut voie sa inghita nimic pana seara, cand a mancat turta pregatita doar cu apa, faina si multa sare.

"Andreea ti-am pus aici 8 linguri de faina pe care tu trebuie sa le framanti cu o lingurita de sare si apa calduta. O punem la copt si pana se coace sa o poti manca deseara trebuie sa stai in rugaciune si post si o framamti cu 9 degete, o sa-ti arate bunica cum. Uite Andreea asa...aduci aluatul inspre mijloc", ii explica femeia nepoatei.

Bunica mi-a spus ca in Ajunul Bobotezei pentru a-ti visa ursitul trebuie sa postesti pana seara si inainte de culcare sa-ti pregatesti o lipie mai sarata si s-o mananci. Dupa, in vis, alesul inimii o sa-ti dea un pahar cu apa", spune Andreea.

Dupa ce s-a inserat, a mancat lipia si s-a pregatit de culcare cu speranta ca isi va visa alesul

Batranii spun ca daca cerul e instelat, mai pot apela la o alta metoda de aflare a ursitului.

"O sa-ti alegi 9 stele, iar din alea 9 o s-o alegi pe cea mai frumosa si o sa spui in gand stea frumoasa fa-ma si pe mine cea mai frumoasa dintre fete ca alesul inimii sa vina si sa ma iubeasca", spun acestia.

Traditiile au fost transmise din generatie in generatie.

"Mama era ingriorata si ne spunea nu va certati, nu faceti galagie, vorbiti incet in special in Ajunul Bobotezei petru ca altfel toata lumea o sa va indeparteze si trebuie sa fiti cei mai cuminti", a spus o alta femeie.

Si in satul Muresenii Bargaului, din judetul Bistrita, toti credinciosii mananca de post pana cand preotul vine sa sfinteasca locuinta, apoi beau apa sfinta.

Ioana Beja are 73 de ani si de cand se stie e superstitioasa.

"Se tine post ca sa fie rod, sa fie bun pamantul pe anul in curs", spune femeia.

In seara din ajun, satenii se aduna la colindat.

Familia Cionca, de la bunici pana la nepoti, pregateste masa pentru ajun numai cu bucate de post si toti se imbraca in costume populare.

"Intindem fata de masa pregatita special, trebuie sa fie alba, din bumbac si reprezinta scutecele domnului care i-au lipsit", a spus Lina Cionca.

In aceeasi zona se crede ca daca in noaptea din ajun va ingheta busuiocul, atunci vom avea un an roditor.

Superstitii de Boboteaza. Cum a fost
Traditii si obiceiuri de Boboteaza: visatul ursitului si crucile sculptate in gheata
VIDEO PROTVPLUS.RO