"Am luat 10 kile de aghiasma, ca sa fie bine". Obiceiuri bizare de Boboteaza, cu masini si bijuterii stropite cu apa sfintita

Ultimul update: Vineri 09 Ianuarie 2015 07:01
Data publicarii: Marti 06 Ianuarie 2015 19:56
Categorie: Social

Marti, de Boboteaza, aghiasma a curs din belsug. De la masini scumpe, pana la bijuterii, cai sau porci, nimic n-a scapat nestropit.

La Iasi, au avut loc scene de-a dreptul hilare. Ca sa aiba noroc tot anul, unii si-au spalat motorul masinii cu apa sfintita.

"Sa fie cu noroc, sa adune baiatul meu avere multa, bani. Unde merge sa fie cu noroc. Ca asa bem aghiasma 9 zile, asa se bea. Da spor, da noroc, da castig", spune o femeie de etnie roma in timp ce isi stropeste masina.

La Iasi, tiganii au stat cu un scop la rand la agheasma. Traditia lor spune ca aruncata peste masini sau peste case, apa sfintita aduce mari bogatii tot anul.

Nu au ratat nici motorul, ca sa mearga tot anul ca uns. "Asa, sa nu duca lipsa de apa... Traditia noastra este sa luam aghiasma si sa aruncam pe tot ce avem mai scump. Deci, avem spor cu ea, oriunde mergem ne merge bine, facem bani", explica ei.

La inceput, insa, pirandele s-au asigurat ca isi pot umple toate sticlele pe care le-au adus de acasa. "Luam aghiasma sa ne mearga bine. Am luat 10 kile... Sa luam aghiasma sa bem".

Tot marti au fost binecuvantati si caii, nu doar caii putere. La Constanta, de exemplu, armasarii sunt dusi la mare. Astfel, cred oamenii, animalele nu se vor imbolnavi si vor fi bune de munca. Acolo unde nu exista apa curgatoare, caii sunt stropiti cu aghiasma de catre preoti.

Florin Calin, proprietar cai: "Duc aceasta datina din batrani, am preluat-o de la tata, de la tataie. E ferit de accidente si face treaba mult mai bine. Il impodobim de cu o seara inainte, este exact ca un membru al familiei."

Gospodarii pastreaza apa tot anul iar la necaz o folosesc.
 

Ce au inteles din ziua de Boboteaza romanii care s-au batut pe apa sfintita? Imaginile zilei surprinse la Constanta si Sibiu
Ce au inteles din ziua de Boboteaza romanii care s-au batut pe apa sfintita? Imaginile zilei surprinse la Constanta si Sibiu
VIDEO PROTVPLUS.RO
carne strut
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”
Avocatul Poporului intervine pentru apărarea drepturilor deținuților. Sesizare la CCR
Secretul celei mai populare afumători din România. Ce lemn foloseşte proprietarul
Elevii ar putea circula gratuit cu RATB din 2019. Ce a omis să spună Primăria
Sondaj: câţi români sunt de acord cu amnistierea sau graţierea corupţilor
lebede
Spectacol fascinant pe un lac de acumulare din Alba. Zeci de lebede au poposit aici
Cele mai populare căutări ale românilor în Google în 2018. Ce apare la secțiunea ”Ce este?”
Povestea cutremurătoare a celor doi copii abandonați de mamă pe asfaltul ud, în fața spitalului din Alexandria
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă