Tot mai putini copii abandonati se intorc la parinti. In Romania, mii de minori isi traiesc copilaria visand la o familie
Anul trecut, au fost doar 3.800 pe care parintii i-au luat acasa, dupa ce au demonstrat ca sunt capabili sa-i ingrijeasca.
In Romania, mai sunt peste 60 de mii de minori in grija statului, care viseaza si ei la ziua in care vor avea o familie.
Comuna Bogdanita, judetul Vaslui. Cristina si-a abandonat cei trei baieti in urma cu 8 ani, pe cand aveau 8 luni, 2 si respectiv 4 ani. Sotul o parasise, iar rudele au dat-o afara din casa. Disperata, fara un venit si un acoperis deasupra capului, femeia a decis sa-si lase copiii in grija statului. Dar i-a vizitat mereu si a sperat intr-o zi vor fi din nou impreuna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristina: "Atunci am vrut sa ma arunc in fata unei masini ca nu imi venea sa cred ca se intampla. A fost foarte greu. Am fost la ei, de ziua lor, cu ce am avut."
Intre timp, Cristina s-a recasatorit. A mai adus pe lume un baiat si o fetita. In urma cu 2 ani, autoritatile impreuna cu Fundatia SERA le-au construit o casa, iar baietii s-au intors langa mama lor, asa cum isi doreau cand erau la centrul de plasament.
Chiar daca abia isi duc traiul de pe o zi pe alta, sunt fericiti ca sunt impreuna.
Tatal vitreg: "Daca am un mar, il impart in 5. Nu ii consider ca nu sunt ai mei."
Raluca Gavril, asistent social DGASPC Vaslui: "Intre copii si mama exista o relatie puternica de atasament, ceea ce a condus la reintegrarea copiilor in familie."
Directiile judetene de protectia copilului, impreuna cu diverse fundatii, au in derulare mai multe proiecte de reintegrare in familie. Anul trecut, peste 3.800 de copii abandonati s-au intors acasa, dupa ce parintii au demonstrat ca sunt capabili sa aiba grija de ei.
Gabriela Coman, presed. ANPDCA: "Reintegrarea trebuie facuta de asa maniera incat atat familia sa fie pregatita pentru reintoarcerea copilului acasa, cat si copilul. Asta inseamna o pregatire psihologica, emotionala."
Unele familii sunt ajutate de autoritati ca sa-si poata creste copiii, cu imbracaminte, rechizite si alimente. Insa, daca nu se simt in siguranta alaturi de parinti, cei mici ajung din nou in grija statului.
Mihai Anitei, pres. Colegiului Psihologilor din Romania: "Exista si riscul unei rupturi in cazul in care parintii au avut o conduita negativa fata de copil, e o trauma insasi vederea parintilor."
Cei mai multe parinti isi abandoneaza copiii din cauza saraciei. In alte cazuri, ii bat si ii neglijeaza, asa ca autoritatile ii iau pe cei mici. Unde nu mai exista nicio sansa de reintegrare in familie, copilul este declarat adoptabil si asistentii sociali incep sa-i caute o familie dispusa sa-l iubeasca neconditionat.