Tot mai multi parinti aleg gradinite cu predare in limbi straine. Care sunt cele mai cautate
Ca sa ajunga sa lucreze intr-o companie internationala renumita, copiii invata de mici o limba straina.
Engleza, dar si germana sunt alegerile parintilor care-i inscriu pe cei mici la scoli si gradinite unde nu se vorbeste in romana, iar concurenta e mare.
Colegiul Goethe, din Bucuresti, de exemplu, a ramas fara locuri la clasa pregatitoare dupa prima etapa de inscrieri. Asa ca parintii au cerut suplimentarea grupelor.
Patru clase cu predare in limba germana vor fi din toamna la Colegiul Goethe din Capitala, spre deosebire de 6 cate au fost anul trecut. Parintii copiilor respinsi au cerut suplimentarea locurilor.
Conducerea colegiului spune insa ca au fost alocate deja 20 de locuri in plus. Iar intr-o clasa sunt acum 30 de elevi, in loc de 25, cat prevede legea.
Ca sa castige o astfel de batalie, copiii intra in lupta de mici, dovada ca numarul grupelor cu predare in limba germana s-au inmultit si la stat si la privat.
Si pentru ca sunt tot mai cautate, profesorii vin cu tot felul de solutii. La "Gradinita 50" din Capitala optionalul de limba engleza a fost scos in urma cu 2 ani si tot a atunci a fost introdus cel de limba germana. Asa se face ca pe langa cei 100 de prescolari, care invata in clasele de germana matern, alti 150 studiaza zilnic limba lui Goethe.
"In fiecare zi cate o jumatate de ora, costa 4 lei sedinta. Asigura aceasta dorinta parintilor de a invata copiii limba germana", a spus directorul gradinitei.
La mare cautare sunt si scolile cu predare in romana si italiana sau spaniola. Liceele Dante Alighieri si Miguel Cervantes din Bucuresti au ramas fara locuri la clasele pregatitoare.
"Clasa de limba materna au predare integrala in lb italiana. La liceu exista si clase de bilingv italiana unde au 7-8 ore de italiana pe saptamana, avem si profesori din italia", a spus directorul institutiei, Dan Maria
Si cum tarile nordice au demonstrat ca pot scoate profesionisti pe banda rulanta, parintii cauta si unitati cu programe inspirate din Danemarca, Suedia sau Norvegia. Asa se face ca singura cresa daneza din tara, infiintata tot in Bucuresti, are toate locurile ocupate. Nu li se vorbeste in daneza, dar copiii invata sa fie ei insisi.
Nu au prea multe restrictii si activitatile se desfasoara afara, indiferent daca e vara sau iarna.
In Romania sunt in prezent zeci de grupe si clase cu predare intr-o limba straina.