Tot mai multi elevi abandoneaza scoala sau chiulesc pe rupte!
Daca tragem o linie dupa ce s-a intamplat in anul scolar trecut, aflam ca elevii nostri n-au prea dat pe la ore, poate si pentru ca nu sunt interesati de lectiile tinute de profesorii suplinitori sau pentru ca salile de clasa sunt vechi si darapanate.
Potrivit unui raport dat publicitatii de inspectorii scolari din Bucuresti, situatia este tot mai trista in educatie.
Profesorii, de pilda, se raresc de la un an la altul, astfel incat raman din ce in ce mai putini titulari in sistem. Fata de acum 6 ani, numarul lor a scazut cu peste 10.000, ajungand la 12.400. Asadar, copiii invata carte de la suplinitori si, in cel mai fericit caz, de la cadre didactice aflate la pensie.
Cand vine vorba despre elevi, care aparent sunt cat de cat constiinciosi, aflam ca anul trecut, din cei aproximativ 74.000 de liceeni, doar 640 au fost exmatriculati, fata de 1.100 in urma cu doi ani. Si numarul repetentilor a scazut de la aproape 1.600 la 1.300. O alta veste buna: numarul de infractiuni s-a redus aproape la jumatate in ultimii doi ani.
Asta nu inseamna ca actele de violenta au disparut. Nu e de mirare, daca ne gandim ca numarul scolilor declarate nesigure s-a dublat fata de anul trecut.
Foarte bine nu stam nici la capitolul unitati de invatamant prescolar. Aici sunt alte probleme, cum ar fi lipsa spatiului. Anul trecut, din cei 57.000 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani, doar 40.000 au incaput in gradinite.