Tot mai multi copii ajung la psihiatru din cauza calculatorului!
Un studiu dat miercuri publicitatii arata ca mai mult de jumatate dintre adolescentii romani stau cu orele in fata monitoarelor, pentru jocuri si pseudosocializare.
Mai grav este ca unii dintre ei derapeaza din lumea reala si ajung direct la psihiatru.
Aproximativ o treime dintre copiii care ajung la Sectia de pediatrie a Spitalului Obregia din Bucuresti cu tulburari psihice sunt dependenti de calculator si au nevoie de ingrijire medicala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medicii povestesc ca, in ultima vreme, varsta pacientilor care le-au trecut pragul a scazut de la cea scolara la cea de gradinita. Vorbim despre copii pe care parintii efectiv nu ii mai pot dezlipi de monitor. Vin aici cu stari nervoase, anxietate sau depresie si au nevoie urgenta de consiliere si tratament medicamentos.
Tocmai de aceea, rolul parintilor este extrem de important. E bine insa sa stiti ca interdictiile nu sunt o solutie. Psihologii spun ca ar trebui sa le dam celor mici alternative cum ar fi sportul, muzica si dansul.
Gabriel, de exemplu, are 16 ani, iar jocurile pe computer sunt parte din viata lui. Sta cate cinci ore in fata calculatorului. Se ia la intrecere cu Andrei si ajung ca impreuna sa tasteze zile in sir fara pauza, numai de dragul de a trece de alt si alt nivel.
"Ma alimenteaza jocul. Cat stau sa ma joc nu am nici o problema si asta e cel mai bine. Nu suna telefonul, nu mi-e foame, nu mi-e somn", povesteste Gabriel.
Medicii explica starile lui Gabriel cat se poate de simplu: jocurile nu fac altceva decat sa mareasca productia de dopamina din creier, fenomen care se traduce printr-o stare de bine aproape inexplicabila, asociata cu multa energie.
Insa cand tinerii exagereaza, iar parintii nu se opun, apar problemele.
De altfel, ultimul studiu prezentat de European Computer Driving Licence arata ca doar 17% dintre copii mai folosesc computerul pentru scoala si cunostinte IT. Restul se rezuma la jocuri, chat, muzica si filme.