Tinuti pe balconul unui bloc vreme de 3 ani. Doi romani au ajuns sa fie SCLAVII unor sarbi in orasul lui Hamlet

Ultima actualizare: 06-12-2014 07:14
balcon de bloc

Un cuplu de romani a fost tinut in sclavie vreme de ani buni de patronul care-i angajase. Deznodamantul este insa unul fericit: au scapat si vor primi despagubiri.

Totul s-a intamplat in Danemarca, in orasul Helsingor, devenit celebru drept Elsinore-ul lui Hamlet. Doi romani, sot si sotie, amandoi peste 50 de ani, au trait pe balconul angajatorului lor sarb, care ii muncea de la 6 dimineata pana la 1 noaptea, cu o pauza de o ora. Pentru toata truda lor primeau 3.000 de coroane daneze – adica putin peste 400 de euro.

Cei doi romani au fost adusi in Danemarca in 2011 de o firma de curatenie sarbeasca care le-a asigurat transportul, insa ulterior li l-a scazut din salariul si asa mizerabil. Desi li se promisese cazare, au fost inchisi pe balconul apartamentului de bloc al patronului, unde li s-a amenajat un culcus si o masa.

Citeste si: Aproape 25.000 de romani traiesc in SCLAVIE. Cazurile care au ingrozit o tara intreaga

Nu aveam nici un fel de intimitate, ne supravegheau tot timpul”, a povestit barbatul, in varsta de 53 de ani, pentru postul danez TV2. Li se permitea accesul la dus odata la doua saptamani. De la 6 dimineata pana la 6 seara erau trimisi sa faca curatenie in apartamente particulare, apoi aveau o scurta pauza iar de la 7 seara pana la 1 noaptea faceau acelasi lucru, insa in scoli.

Autoritatile i-au eliberat pe romani din sclavie. Angajatorii sarbi au fost condamnati la amenzi penale usturatoare si vor fi expulzati din Danemarca. De asemenea, ei vor trebui sa ii plateasca fiecaruia dintre cei doi romani despagubiri de 500.000 de coroane (peste 67.000 euro).

Acum trei ani, politia daneza a descoperit un caz similar, tot la o firma de curatenie cu patron sarb. Sase romani erau tinuti intr-un subsol fara apa, caldura sau electricitate si plin de sobolani. Munceau 19 ore pe zi si primeau in schimb salarii de mizerie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO