Tinerii merg la târgurile de joburi doar să își păstreze șomajul. „Am venit pentru viză”

Ultima actualizare: 18-10-2019 20:06

Într-o perioadă în care România se confruntă cu o lipsă acută de angajaţi, în târgurile de locuri de muncă pentru absolvenţi bate vântul.

Vineri, în unele oraşe, sălile au fost mai mult goale, iar acolo unde au apărut totuşi câţiva tineri, au făcută asta doar pentru că sunt obligaţi să demonstreze că sunt în căutarea unui serviciu.

La Târgu Jiu, tinerii au stat la coadă doar în fața biroului de unde obţineau o ştampilă care demonstrează că au căutat un loc de muncă.

Tânăr: Am venit pentru viză.
Reporter: Îţi trebuie neapărat?
Tânăr: Nu neapărat.
Reporter: Și loc de muncă?
Tânăr: Mi-aş dori.
Reporter: Pe ce domeniu
Tânăr: Pe electronică.

Reporter: Ce căutai?
Tânăr: O viză, doar o viză.
Reporter: Te-au trimis de acasă?
Tânăr: Da.
Reporter: Altfel îţi tăiau banii?
Tânăr: Din păcate da.
Reporter: Și eşti câştigător acum?
Tânăr: Nu prea.
Reporter: Rămâi şomer?
Tânăr: Nu vreau, am făcut asta doar pentru bani.

Tânără: Aştept câţiva colegii şi apoi mărim şi coada, imediat.

Angajatorii se plâng că nicio ofertă nu îi mulţumeşte pe tineri.

Angajator: "Nici pentru noi nu e uşor. Să vii de două ori pe an, să le oferi nişte locuri. Trebuie să vrea să lucreze. La Rânca le oferim şi masa şi cazare, separat de salariu, carte de muncă."

La Galaţi, câţiva părinţi şi-au însoţit copiii la bursă.

Tată: El trebuie să se hotărască unde vrea, eu deja sunt pensionar. I-am spus să se ducă la Pompieri, are 300 de locuri, dar nu-i place munca asta.
Fiu: N-am experienţă. Să prind experienţă, să fac şi eu un ban de buzunar, să ajut şi eu prin casă cu banii şi cam asta e.

Cezar Năstase, director executiv AJOFM Galaţi: "Ne surprinde şi pe noi prezenta scăzută. Chiar privim şi noi cu îngrijorare.”

Aproape 26.000 de locuri de muncă au fost oferite prin intermediul acestor burse. Dintre acestea, peste 24.000 au fost destinate absolvenţilor de şcoala generală sau liceu. În judeţul Buzău sunt cei mai mulţi şomeri abia ieşiţi de pe băncile şcolii, peste 300. Vineri dimineaţă, angajatorii s-au trezit cu doar o treime dintrei ei.

Șomer: "Am găsit în domeniul electric, specializare inginer electric. Sunt foarte interesat dar momentan nu aş putea, pentru că din cauza navetei nu aş putea face faţă la locul de muncă

Șomer: "Am mai căutat, dar tot la fel, muncă multă şi salariul minim pe economie sau chiar mai puţin.

Pentru a primi ajutor de șomaj, tinerii absolvenți trebuie să se înregistreze la agenția de ocupare a forței de muncă în cel mult 60 de zile de la data absolvirii. Indemnizaţia este de minimum 250 de lei şi beneficiază de ea timp de şase luni, perioada în care trebuie să demonstreze că îşi cauta slujbă. La nivel naţional sunt înregistraţi aproape 6.000 de absolvenţi şomeri, cei mai mulţi - au terminat liceul.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO