Timisoara vrea sa atraga turistii straini cu... ciorile. Propunerea stranie a Muzeului Banatului: "Altii nu mai au deloc"
Vanate cu miile si antipatizate de locuitorii din marile orase, iata ca ciorile ar putea sa devina chiar subiect de interes turistic. Specialistii de la Muzeul Banatului au venit cu o propunere stranie.
Ei cer ca pasarile sa fie incluse intr-un circuit, pentru a atrage vizitatorii straini. Si asta pentru ca in multe capitale europene au fost exterminate. Intre timp, in Timisoara, sute de cuiburi au fost distruse, desi zburatoarele au pui. Lucru interzis de lege, spun ornitologii.
Ciorile se strang cu miile si fac un zgomot infernal, seara, in Timisoara. Ca sa le alunge, autoritatile au folosit diverse metode, pentru ca in final sa le distruga cuiburile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, zeci de pui au fost ucisi si sute de oua sparte, lucru ce a starnit revolta iubitorilor de animale.
Silvia Moldovan, salvator animale: "S-au taiat cuiburile de cioara cu tot cu pui. Erau cuiburile pe jos si cativa pui morti... Vreo 50 de cuiburi doborate si puii au fost calcati..."
Andrei Kiss, ornitolog Muzeul Banatului: "Este specie comunitara. Sunt specii strict protejate, vulnerabile, conform statutului de conservare."
Chiar legea spune ca uciderea sau capturarea intentionata, la fel ca deteriorarea, distrugerea sau culegerea cuiburilor si oualor din natura sunt interzise. Fac exeptie parcurile si gradinile, de aici si masura drastica.
In aceasta situatie, ornitologii vor sa salveze pasarile, pe care le considera folositoare, pentru ca mananca rozatoare si au si un rol important de sanitari naturali in zone extrem de murdare. Asa ca au propus includerea lor in circuitul turistic.
Andrei Kiss, ornitolog Muzeul Banatului: "Sa facem un eveniment turistic din treaba aceasta, fiindca altii nu mai au nici ciori. Da sigur, sigur... Sunt absolut sigur ca vom putea aduce turisti cu asta."
Presedintele European Wilderness Society, aflat in aceste zile la Timisoara, nu crede ca este o idee rea.
Max A.E. Rossberg, presedinte European Wilderness Society: "E un concept intersant, n-am mai auzit de asa ceva. As plati sa vizitez un oras care are ceva unic si ciorile... Cred ca ar fi primul oras din Europa..."
"Cred ca daca orasul are multe ciori, cred ca ar fi interesant, de ce nu...", spune Lucas, un turist spaniol.
Reprezentantii Primariei Timisoara au refuzat sa comenteze situatia, inclusiv gestul celor de la Mediu care au distrus cuiburile pline cu oua si pui.