Tiganii romani, vizitati de ministrii francezi: "Sa ne dea de lucru, ca daca nu, mergem in Franta"
Ministrul francez de Interne Manuel Valls si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, au vizitat, joi, o scoala din Campia Turzii unde este implementat un proiect european de integrare a romilor.
De asemenea, ei au mers intr-un cartier locuit de tigani si au intrat in mai multe case.
Manuel Valls si Bernard Cazeneuve au vizitat scoala "Pavel Dan" din Campia Turzii, unde este implementat un proiect cu finantare europeana privind integrarea romilor, intitulat "Close to school".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In acest proiect, 205 copii de etnie roma si non-roma sunt sprijiniti pentru a fi integrati in societate, acesta fiind derulat pe o perioada de doi ani, intre decembrie 2011 pana in august 2013, costurile totale depasind 270.000 de euro. Cei doi ministri francezi au vizitat mai multe clase unde invata elevi romi si au incercat sa stea de vorba cu acestia si chiar sa ii ajute sa coloreze niste desene. De asemenea, cei doi oficiali francezi au vizitat cantina scolii si locurile de depozitare a alimentelor.
Ministrul francez de Interne Manuel Valls a precizat ca impresiile dupa vizitarea scolii sunt pozitive, confirmand asteptarile partii franceze. "Proiectul de la Campia Turzii este un exemplu despre ceea ce trebuie facut, ceea ce trebuie sustinut de UE, iar colectivitatile locale franceze pot sa se implice in proiect", a afirmat el.
Valls a adaugat ca partea franceza se va implica financiar in proiectul "Close to school" de la scoala "Pavel Dan" cu suma de 10.000 de euro, urmand sa fie implementate la nivel national mai multe proiecte de acest tip.
Ulterior, Valls si Cazeneuve, insotiti de viceprimarul din Campia Turzii Dorin Lojigan si de prefectul de Cluj, Ioan Vuscan, au mers in cartierul Lut, unde locuieste o importanta comunitate de romi. Aici, acestia au intrat in mai multe case pentru a vedea conditiile in care locuiesc membrii etniei. Mai multi romi li s-au plans oficialilor francezi ca nu au bani sa isi intretina copiii la scoala si le-au cerut ajutorul pentru a-si gasi un loc de munca.
"Nu am bani, sa ne dea de lucru, ca daca nu, mergem in Franta", a spus o femeie de etnie roma.
Cei doi ministri francezi ai noului Guvern socialist au venit in Romania pentru a incerca sa trateze in mod direct problema romilor, relansata in aceasta vara in Franta prin evacuarea taberelor, urmata de expulzari.
Miercuri, cei doi ministri francezi s-au intalnit cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Victor Ponta. Seful statului roman le-a spus celor doi oficiali francezi ca Bucurestiul nu poate accepta formulari de genul "Romania e responsabila de alungarea populatiei de etnie roma", Basescu precizand: "Romania nu-si alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei".
La randul sau, premierul Victor Ponta a asigurat ca Guvernul nu se "derobeaza" de responsabilitatea care-i revine in ceea ce priveste integrarea romilor si a apreciat ca viitorul comunitatilor de romi trebuie sa fie in Europa, dar in principal in tara de origine. La finalul intalnirii cu Victor Ponta, ministrul de Interne Manuel Valls a spus ca Franta va continua sa desfiinteze tabere ilegale de romi si sa ii conduca pe membrii acestei comunitati, "fortat sau ajutati", la granita pentru a se intoarce in tara de origine, dar va derula si programe de angajare sau scolarizare, atunci cand este nevoie.
"Trebuie eliminate orice demagogie si stigmatizare si trebuie sa gasim solutii foate concrete. Dorim ca, impreuna cu autoritatile romane, sa transmitem opiniei publice mesajul ca sunt facute eforturi pentru o solutie de reintegrare a romilor in tara lor de origine", a spus ministrul francez de Interne Manuel Valls.
Comunitatea de romi in Franta este estimata la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut ca daca mii (de romi) au parasit teritoriul francez de la instalarea la putere in mai 2012 a Guvernului socialist sunt "si altii care au sosit".
Marti, acesta a declarat ca Franta "nu poate primi toata mizeria lumii si a Europei", el spunand ca, inainte de sfarsitul lunii septembrie, 7.000 de romani sau bulgari vor fi repatriati prin sistemul de ajutor pentru reintoarcere.
In aceasta vara, mai multe tabere de romi au fost evacuate de catre politie, suscitand un disconfort in cadrul taberei de stanga si protestul unor asociatii, in timp ce politica de expulzari colective in perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.
La sfarsitul lui august, Manuel Valls a anuntat, referitor la Romania si Bulgaria, ca vrea "sa inteleaga de ce nu se desfasoara politici de insertie puternice". Anterior, el a acuzat "tarile de origine" ca implimenteaza "politici care discrimneaza de decenii aceste populatii", confruntate cu saracia, somajul si analfabetismul.