Tiganii cu palate din Ivesti, suparati ca n-au acces la venitul minim garantat. Solutia gasita pentru a lua banii de la stat
Sunt mari framantari intre tiganii din comuna Ivesti, judetul Galati, de cand pirandele au descoperit ca pot incasa de la stat venitul minim garantat.
Cele care s-au incadrat in lege muncesc zi de zi in comuna, iar celelalte sunt invidioase si stau la umbra palatelor cu turnulete, tot mai nemultumite de situatie. Tocmai din cauza acestor case marete nu le-au putut fi acceptate dosarele pentru ajutor social. Dar femeilor, li se pare cu totul nedrept.
Pe marginea strazii, in comuna Ivesti, cincizeci de femei manuiesc sapele si greblele de spui ca-i intrecere. Iti atrage imediat atentia faptul ca printre zecile de muncitori nu se afla niciun barbat! Intrebate de unde le vine cheful de munca, femeile marturisesc: le-a dat energie venitul minim garantat.
Femeie: "Daca eram bogata, mai veneam eu la sapa? Noua ne place, ca ne-a dat de munca ca sa muncim."
Gina Stanescu, sotia bulibasei: „Baietii mai da chiulul. Nu stii, intotdeauna femeia e mai muncitoare ca barbatul. Ha ha."
120 de persoane de etnie roma sunt zi de zi la munca. Sunt monitorizati de angajatii primariei pentru a nu lipsi de la serviciu.
Cornel Hamza, primar comuna Ivesti: "Cei care au - aproximativ 120 de dosare numai de la rromii caldarari, cu fuste - isi indeplinesc indatoririle. Daca o zi lipseste din cele 6, 7, 8, 9, cat li se cuvine, in luna viitoare dosarul este suspendat."
Sunt romi in comuna Ivesti care au palate mai inalte decat turla bisericii. Pentru ei, portile binefacatoare ale Venitului Minim Garantat nu se pot deschide. Acesta este motivul unor framantari serioase. Multi tigani care inchid cu greu, in urma lor, portile uriase din inox sau fier forjat s-ar bucura la ajutorul de 120 de lei de persoana, platit in schimbul catorva zile de munca in folosul comunitatii.
Ferdinand Stanescu, bulibasa din Ivesti: „Aud ca si astia palate ar vrea sa munceasca. Pai ar vrea sa munceasca, dar daca legea nu le permite, ca au la doua nivele?"
Conform legii, cei care au o masina mai noua de zece ani sau peste doua mii de metri patrati de curte, in jurul palatului, nu pot incasa ajutor social. Dar asta nu face decat sa ii provoace pe tigani sa fie mai inventivi: au deschis cateva zeci de dosare de succesiune la notari, pentru a imparti pamantul mostenit de la parinti, astfel incat sa poata beneficia de venitul minim garantat.