Tichetele sociale, salvarea bătrânilor în prag de Sărbători
În pragul sărbătorilor, unele administraţii locale au început să împartă tichete sociale pensionarilor.
Mulți dintre ei abia au ce pune pe masă de la o zi la alta, iar pensia lor se duce, de cele mai multe ori, pe medicamente sau pe întreținere.
La Iași, autoritățile au mărit valoarea tichetelor cu 30 de lei faţă de anul trecut, când a fost de 70 de lei de persoană. Cu scumpirile din ultima vreme pe care trebuie să le înfrunte ca să poată supraviețui, pensionarii au bătut la porțile centrelor de cartier încă de la primele ore.
În această perioadă, centrele de cartier din Iași sunt pline cu pensionari veniți să își ridice tichetele sociale. Cu 100 de lei, bani alocați de la bugetul local, vârstnicii își pot cumpară alimente, îmbrăcăminte, dar și medicamente. Bonurile sunt mai mult decât bine-venite în această perioadă, mai ales acum când toate s-au scumpit.
„-Pentru un om pensionar ajută foarte mult, la toate. Când te duci la farmacie și nu ai 10 lei, nu iei medicamentul.
- Vă mai rămân bani la final de lună, după ce plătiți întreținerea?
- Dar de unde? Dacă strângem sacul, mai rămâne.”
„- E sărăcie, la 800 de lei pe caz de boală. Papa. Eu sunt la regim, pui, vită am voie, atât.
- O duceți greu?
- Foarte greu.”
„- Am mai strâns bani din vară ca să am de plătit datoriile, întreținere la 3 camere, gazul, lumina, Dumnezeu știe de sus.
- Sunt binevenite aceste tichete?
- Sunt, ne prinde bine.”
„-Pe masa de Crăciun ce o să puneți?
-Ce o- găsi, ce oi avea, aia o- pune.”
11.600 de bătrâni din Iași primesc tichete sociale, mai mulţi decât anul trecut.
Luminița Munteanu, director executiv Direcția de Asistență Socială Iași: „Valoarea carnetului este de 100 de lei, conține 10 tichete a câte 10 lei fiecare, iar cu aceste tichete își pot achiziționa de la produse alimentare, produse farmaceutice, îmbrăcăminte, încălțăminte, de la aproximativ 400 de magazine.”
În Iași, anul trecut s-au împărțit tichete sociale de 70 de lei. Este al 16-lea an consecutiv în care primăria alocă bani din visteria orașului, pentru a le oferi bătrânilor un motiv de bucurie, chiar înainte de Crăciun.
Astfel de tichete sunt acordate vârstnicilor și de Paște.