Tesutul care ar putea insemna viitorul in materie de transplant de organe
Medicina viitorului se va baza pe organe sintetice. Medicii din Marea Britanie sunt gata sa faca demonstratia. Lucreaza la un tip special de tesut, capabil sa se remodeleze si sa se transforme, de exemplu, in trahee sau in vase de sange.
Un bolnav de cancer a beneficiat deja de un transplant cu un asemenea organ artificial si, peste cativa ani, specialistii vor sa produca si o inima sau un ficat in laborator.
Intr-un aborator din Londra, cativa specialisti lucreaza la un tesut care ar putea insemna viitorul in materie de transplantul de organe. Este vorba despre un plastic special, care poate inlocui tesutul uman.
Pana acum a fost realizat un singur transplant de trahee sintetica. Specialistii suedezi au reusit in iunie sa-i inlocuiasca traheea unui bolnav de cancer.
Fara aceasta operatie, pacientul nu ar fi avut sansa la o viata normala.
Primul pas a fost realizarea unui mulaj, dupa traheea pacientului, cu ajutorul tehnologiei 3D.
Apoi, mulajul a fost inmuiat intr-un polimer lichid si lasat sa se intareasca. Traheea sintetica a fost scaldata intr-o solutie de celule stem, prelevate din maduva osoasa a pacientului.
Astfel, riscul ca organismul sa respinga organul sintetic dispare.
Cercetatorii sunt si mai ambitiosi si vor ca pe viitor sa poata crea de la zero aproape orice organ.
"Inima ar fi posibila, insa alte organe mai complexe, ca plamanii sau creierul sunt mult mai greu de construit. La fel, am putea face ficat sintetic", declara cercetatorul Alex Seifalian.
In acelasi laborator mai sunt create si vase de sange care vor fi folosite la operatiile de bypass.