Testarea sistemului retetelor electronice a inceput oficial. Ce erori ii sperie pe medici
De vineri a inceput oficial testarea noului sistem prin care medicii vor prescrie retete electronice pentru medicamentele compensate. El va deveni obligatoriu de la 1 iulie, dar va exista in paralel si cu reteta clasica, pe hartie.
Daca lucrurile merg bine, din 2013 farmaciile ar urma sa elibereze doctorii numai pe baza unor recomandari on-line.
Multi medici spun insa ca exista riscul sa se produca un adevarat haos, pentru ca ei nu sunt toti conectati la internet.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De vneri, teoretic, medicii au putut sa se conecteze la acest sistem unic la nivel national, sa descarce noul program si sa testeze retetele electronice. In Brasov, experimentul a functionat.
"Deschid consultatia, deschid documentul la retete. Avem o data, validarea online retete, suntem deja online si se valideaza si mai exista tiparite demo, deocamdata e in stare de experimentare", spune medical primar Serban Stroescu.
Putini sunt cei care au inteles cum functioneaza toata povestea. Nici farmacistii nu par sa aiba mai multe informatii.
Reteta electronica va deveni obligatorie peste exact o luna. Problemele se vad de pe acum, cu ochiul liber. Unii nu au internet la cabinet, sau au probleme cu reteaua. Si atunci revenim la varianta pe hartie.
"Medicul scrie pe hartie, pe suport de hartie, iar atunci cand are acces la internet isi poate descarca si incarca de fapt in programul unic integrat toate retetele", spune Claudia Nitu, vicepresedinte CASJ Brasov
La Braila, cea mai mare teama este legata de erorile din baza de date privind persoanele asigurate.
"Ce facem cu foarte multe categorii de asa-zisi neasigurati, care de fapt sunt asigurati si vorbesc de copiii peste 18 ani care sunt studenti, elevi... O serie de categorii la care nici Casa de Sanatate si nici cred ca alte institutii nu au o baza de date foarte corecta.", spune Mariana Tarachiu, medic de familie Braila
Iar daca ajungem si la tara deja s-a terminat cu prescriptia electronica.
Trebuie sa stiti ca daca vi se face rau in Bacau si sunteti din Galati nu puteti sa va luati doctoriile compensate decat din judetul in care v-au fost prescrise.
In Bucuresti, Casa de Asigurari spune ca nu a inceput testele si ca se va sari peste luna de proba. Asa ca in Capitala reteta electronica va intra in folosinta direct de la 1 iulie.