Terapie prin imbratisari. Demersul inedit al unei tinere in scolile din Romania, pentru a scapa copiii de timiditate

18-06-2015 08:04


Copiii au nevoie de imbratisari ca sa capete incredere in sine si sa se simta protejati. Cu aceasta idee, o tanara absolventa a Facultatii de Arte face "Terapie prin imbratisare" la scoala, cu elevii timizi din judetele Iasi si Neamt.
 

Ilinca are 23 de ani si e de meserie papusar. Si-a construit singura o marioneta, copie a celebrei domnisoare Pogany, si a pornit prin scoli pentru a cunoaste copii timizi.

De aceasta data am gasit-o intr-o clasa de-a treia. Elevii au mai multe intalniri cu marioneta. La inceput ii afla povestea si abia dupa ce ajung sa o indrageasca se exprima prin imbratisari.

"Prima intalnire a fost foarte emotionanta, ma simteam haotic, eram foarte timid. Acum sunt foarte bucuros", a marturisit un elev.

"Scopul este de a elimina blocajele emotionale, de a creste inteligenta emotionala si de a anula timiditatea", spune Ilinca Istrate.

Specialistii spun ca atunci cand cei mici sunt imbratisati, se simt protejati si capata mai multa incredere in sine.

Iolanda Mitrofan, psiholog: "Acei copii care sunt imbratisati nu numai de catre parinti, sunt mai calzi, mai expresivi, isi exprima mult mai bine emotiile."

Dar si adultii au nevoie zilnic de imbratisari. 8 pe zi sunt suficiente ca sa ne simtim fericiti si ne ajuta sa avem relatii bune, spun specialistii. In timpul imbratisarii, se face un schimb de energie pozitiva si se elibereaza oxitocina, hormonul iubirii sau al fericirii, spun psihologii.

Monica Bolocan, psiholog: "Are un efect benefic asupra creierului pentru ca aceasta atingere produce efectiv modificari bio-chimice la nivelul creierului, cu impact direct pozitiv asupra tuturor functiilor organismului."

Imbratisarea inlatura stresul si creste imunitatea. Ca sa-i aratam celuilalt ca ne pasa de el, imbratisarea trebuie sa dureze 3-5 secunde, dar poate ajunge pana la 30 de secunde daca imbratisam un membru al familiei.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO