Telemeaua de Ibănești, secretul succesului. Cum se obține saramura

×
Codul embed a fost copiat

De sărbători, mesele sunt îmbelșugate și din meniu nu ar trebui să lipsească un produs recunoscut la nivel european - telemeaua de Ibănești.

Saramura naturală în care este scăldată îi dă un gust aparte. Iar apa sărată a izvorului din Mureș e folosită și de oamenii locului în bucătărie.

Pentru oamenii din Orşova, secretul care stă în spatele succesului avut de Telemeaua de Ibăneşti nu este necunoscut. Localnicii folosesc de ani buni apa sărată a izvorului de acolo.

„Slănina o ținem cam de o săptămână în apa asta sărată, saramură, cum îi spunem, și pe urmă o scoatem și asta și o punem la fum.”

Aceeaşi saramură dă şi gustul aparte al produsului recunoscut la nivel european.

Citește și
festivalul branzei
Turist pus la muncă de ciobanii din Mărginime. "E plăcut, dar ia mult timp"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În această perioadă, în fabrică se lucrează fără încetare - pentru că numărul comenzilor este uriaş.

Locul din care izvorăşte apa sărată a fost concesionat de producător. Însă oricine poate lua saramura pentru a pregăti bunătăţi acasă.

„Am construit-o din nou, am îngrădit-o cu un gard de 3 metri, unde nu mai are acces nimeni. Este prevăzut cu un robinet, de unde poate fiecare om din comunele respective să vină să-și ia saramură.”

În fabrica de brânzeturi din Mureş se prelucrează zilnic 180.000 de litri de lapte - care provin de la vacile fermierilor din zonă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Telemeaua de Sibiu, al şaptelea produs românesc înregistrat la UE
Telemeaua de Sibiu, al şaptelea produs românesc înregistrat la UE

Telemeaua de Sibiu devine al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană.

Turist pus la muncă de ciobanii din Mărginime.
Turist pus la muncă de ciobanii din Mărginime. "E plăcut, dar ia mult timp"

Ciobanii din Mărginimea Sibiului s-au strâns la Festivalul Brânzei iar turiştii ademeniţi de ideea degustării unor sortimente autentice şi a unei țuici parfumate au venit în număr mare.

Reacţia turiştilor după ce mănâncă pentru prima dată
Reacţia turiştilor după ce mănâncă pentru prima dată "chisătură". "Un lucru copleşitor"

Este primăvara, iar în minunatele sate din Transilvania, a început sezonul picnicurilor cu bunătăţi românești, săsești și ungurești.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.