Telemeaua de Ibănești, secretul succesului. Cum se obține saramura

Ultima actualizare: 22-12-2020 10:17

De sărbători, mesele sunt îmbelșugate și din meniu nu ar trebui să lipsească un produs recunoscut la nivel european - telemeaua de Ibănești.

Saramura naturală în care este scăldată îi dă un gust aparte. Iar apa sărată a izvorului din Mureș e folosită și de oamenii locului în bucătărie.

Pentru oamenii din Orşova, secretul care stă în spatele succesului avut de Telemeaua de Ibăneşti nu este necunoscut. Localnicii folosesc de ani buni apa sărată a izvorului de acolo.

„Slănina o ținem cam de o săptămână în apa asta sărată, saramură, cum îi spunem, și pe urmă o scoatem și asta și o punem la fum.”

Aceeaşi saramură dă şi gustul aparte al produsului recunoscut la nivel european.

În această perioadă, în fabrică se lucrează fără încetare - pentru că numărul comenzilor este uriaş.

Locul din care izvorăşte apa sărată a fost concesionat de producător. Însă oricine poate lua saramura pentru a pregăti bunătăţi acasă.

„Am construit-o din nou, am îngrădit-o cu un gard de 3 metri, unde nu mai are acces nimeni. Este prevăzut cu un robinet, de unde poate fiecare om din comunele respective să vină să-și ia saramură.”

În fabrica de brânzeturi din Mureş se prelucrează zilnic 180.000 de litri de lapte - care provin de la vacile fermierilor din zonă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO