Te vezi la Stirile ProTv: Pentru cine canta tulnicele?
Daca pe vremea lui Avram Iancu tulnicul, var bun cu buciumul, canta pentru toti oamenii satului, astazi sunetul lui se mai aude doar in scopuri turistice si din ce in ce mai rar.
In editia din 17 mai a emisiunii “Te vezi la Stirile Pro Tv” Cristian Tabara se va afla in Tara Motilor, in “imparatia mocanilor”, unde a aflat totul despre acest instrument muzical, despre care se spune ca dateaza inca de pe vremea dacilor.
Pentru a chema barbatii la oaste, pentru a goni lupii care atacau stana de oi, sau pentru a anunta cu bucurie o sarbatoare, cu mult timp in urma existau tulnicele – intrumente asemanatoare buciumului, cu o lungime intre 20 de cm si 2 metri, care astazi s-au transformat in obiecte artizanale. Intr-un mic catun din muntii Apuseni, la Patrahaitesti, familia Mocan a ramas una dintre putinele familii care au decis sa conserve si sa duca mai departe aceasta traditie.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Fabricarea tulnicelor este un mestesug care cere si rabdare si iscusinta. Dupa un drum prin padure si alegerea lemnului potrivit, urmeaza procedee cu nume ciudate precum “crepatu’” si “ghinatu’”, “muscatoarea”, sau “cercuitul”, asa cum au prins din batrani.
Simbol prin excelenta al Tarii Motilor, tulnicele sunt instrumente la care cinta in special femeile. Cele mai cunoscute tulnicarese sunt cele care canta in fiecare an, la Festivalul de pe muntele Gaina.
In epoca telefoanelor mobile performante cine mai are nevoie de tulnic pentru a anunta ca vine furtuna mare si vitele trebuie adapostite, sau ca este sarbatoare si lumea trebuie sa se stringa la biserica? Exista insa si copii pasionati de acest instrument, decisi sa nu lase sa moara o traditie atit de frumoasa. Insa daca unora dintre romani acest obicei li se pare desuet, strainii se inghesuie sa vina la Patrahaitesti, pentru a gusta bucate traditionale, facute in case, dar si pentru a auzi sunetul tulnicelor.