Te vezi la Stirile Pro Tv: Cainii cu inima de om - partea I
Toata lumea a auzit de cainii care salveaza oamenii de la inec, de sub avalanse si daramaturi, de cainii care si-au sacrificat viata pentru a o salva pe cea a stapanului lor.
In editia de duminica, 22 februarie, a emisiunii “Te vezi la Stirile Pro Tv” Cristian Tabara i-a invitat pe telespectatorii Pro Tv la Craiova, locul unde sunt pregatiti pentru misiuni riscante acesti caini atat de sensibili la suferinta oamenilor.
Activitatea echipei “Caine de salvare” a inceput in 1996, iar bazele au fost puse de Liviu Ionescu, un craiovean cu un palmares impresionant in chinologie. In cativa ani, acesta a reusit sa aduca echipa in elita mondiala a salvatorilor canini, iar semn al recunoasterii internationale este faptul ca anul acesta Campionatul mondial al Cainilor de Salvare va fi organizat in Romania.
Atat Liviu Ionescu, cat si colegii sai de echipa fac aceasta munca voluntar si numai din pasiunea pentru cainii care vin in ajutorul oamenilor aflati in situatii limita.
Zilnic, acesti catei sunt antrenati si le este testata capacitatea de a face fata efortului fizic si stresului. Fie ca se urca in elicopter si se pregatesc sa sara in apa, cauta printre daramaturi, sau inspecteaza zonele calamitate, cainii salvatori le semnalizeaza oamenilor printr-un sistem bine pus la punct numarul de victime sau alte pericole din zona.
Performantele cainilor de la Craiova au atras atentia CNN, dar si televiziunii Rai Uno, care au realizat reportaje pe aceasta tema. Cateii olteni s-au facut remarcati in operatiunile de salvare care au urmat cutremurelor din Turcia si au dat “o mana” de ajutor in Iran, Croatia si Grecia.
De altfel, la Craiova se afla si caini care au diploma de “caine de salvare NATO”. In tara, oltenii “cu patru labute” au salvat turistii pierduti in muntii Paring si Bucegi, dar au intervenit si in situatii de urgenta din Hunedoara, Dolj, Tulcea, sau Constanta. De asemenea, ei s-au numarat printre adevaratii eroi din timpul inundatiilor catastrofale din Moldova din vara anului 2005 si primavera anului 2006.
Dupa antrenamente, misiuni NATO si salvarea sinistratilor, cateii din Craiova isi fac timp sa ajunga si in parc, dar numai in interes “de serviciu”, pentru ca asa cum au dovedit-o in repetate randuri sunt buni de pus la rana.
Din 2003, organizatia World Vision a apelat la Centrul de educare canina condus de Liviu Ionescu, pentru a ajuta copiii cu dizabilitati. S-a constatat, de-a lungul timpului, ca micutii suferind de diverse afectiuni raspund foarte bine la acest tip de terapie si ca, in multe cazuri, cateii antrenati special la Craiova sunt cel mai bun tratament.