Taxa de intrare la targul de joburi pentru someri, contestata: "Se speculeaza disperarea omului"

targ de joburi, tineri, munca, someri

Peste o suta de companii s-au reunit la primul targ de locuri de munca eJobs Expo, insa multi dintre cei care chiar au nevoie sa se angajeze nici nu au putut sa aiba o intalnire cu angajatorii, din cauza faptului ca organizatorii au perceput o taxa.

Promovat ca fiind cel mai mare targ de locuri de munca, eJobs Expo a fost o dezamagire pentru someri si studenti, acestia afland exact la intrarea in pavilionul central de la Romexpo ca nu pot ajunge in fata angajatorilor daca nu achita o taxa de zece lei.

In primele doua ore de la deschidere, aproximativ 1.000 de persoane si-au cumparat un bilet de intrare si au consultat oferta angajatorilor, insa zeci de persoane au facut, in acelasi interval, cale intoarsa pentru ca nu isi permiteau sa achite acea taxa sau pentru simplul fapt ca li s-a parut incorect sa dea acei bani.

Ai ramas fara serviciu si nu iti gasesti o slujba? Vezi 8 idei de munca la domiciliu

Florin Stoian are 29 de ani, a absolvit Finante-Banci, a lucrat in vanzari si de ceva timp este somer. A venit la targul locurilor de munca sperand ca poate sa-si schimbe statutul de somer, insa nu a reusit sa treaca de firma de paza de la intrare, care l-a indrumat sa-si cumpere bilet.

Citește și
CV
Joburi de vara pentru studenti si absolventi. Primul pas spre marile companii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Mi se pare jenant, pentru ca se speculeaza disperarea omului. Eu am un leu la mine", a spus tanarul, evitand sa plece, in speranta ca poate cineva se razgandeste.

Laura Chilom, PR executiv-ul organizatorilor, a justificat taxa de zece lei prin faptul ca "este primul targ de o asemenea amploare" si a precizat ca "in cazuri speciale, daca omul chiar nu are bani", se poate permite accesul gratuit.

Aceasta regula nu a ajuns insa si la urechile oamenilor care vindeau bilete de intrare si, prin urmare, nu a functionat si in practica. "Le-am explicat ca nu am stiut de taxa si nu am decat un leu la mine, dar mi s-a spus ca le pare rau si ca asta este regula", a spus Florin Stoian.

Intr-o situatie la fel de stanjenitoare a fost si o doamna trecuta de 40 de ani, bine imbracata, care cauta un bancomat. "Am bani suficienti, dar sunt pe card. Pentru mine nu e o problema taxa asta, financiar vorbind, dar pentru tineri mi se pare penibila", a spus femeia, in timp ce astepta ca sotul sau sa vina cu cei zece lei pentru taxa.

Entuziasmul celor care veneau sa caute de munca disparea brusc cand aflau ca pentru asta trebuie sa dea bani. Unii plecau imediat, altii ramaneau cateva minute sa se gandeasca si sa se sfatuiasca intre ei daca merita.

In fata usii de la intrare, Andreea Camelia Matei, studenta la Jurnalism si Filosofie, statea cu mainile incrucisate si cu lacrimi in ochi, provocate de nervii si dezamagirea ca a batut "atata drum" si nu a putut sa intre.

"Mi se pare lipsa de bun-simt. Daca eram anuntati, nu mai veneam. As avea zece lei, dar daca platesc biletul, nu mai am bani sa-mi iau bilet sa ma intorc acasa. Am venit aici sa vizitam, nu sa cumparam ceva", s-a plans studenta.

"Toti suntem cazuri speciale pentru ca nu avem un loc de munca", a replicat tanara atunci cand a fost sfatuita sa le explice celor de la intrare ca este o "situatie speciala" pentru care ar trebui sa i se permita sa intre. In cele din urma, studenta si-a luat inima in dinti si s-a dus sa explice "situatia speciala" unuia dintre tinerii care vindeau bilete.

Raspunsul "Imi pare rau!" a venit imediat dupa ridicarea din umeri. Printre cei care au facut cale intoarsa erau si oameni trecuti de 40 - 50 de ani, unii iesind din cladire bodoganind pentru a-si descarca nervii.

Victor Petrovici are 54 de ani si este unul dintre somerii care a platit cei 10 lei pentru intalnirea cu angajatorii, insa considera initiativa "o idiotenie", precizand ca este prima oara cand la un astfel de eveniment i se cere sa dea bani.

Economist cu 30 de ani de experienta, Victor Petrovici a declarat ca oferta din cadrul targului nu si-a meritat banii, sansele de a gasi un loc de munca fiind reduse. "Cea mai politicoasa formula este «Lasati CV-ul ca va contactam noi»", a mai spus barbatul.

Mariana Savulescu, o femeie trecuta de 40 de ani, este o alta participanta la targ din randul somerilor dezamagita de oferta. Si-ar fi dorit un loc de munca in vanzari sau marketing, insa ofertele in domeniu "sunt foarte putine", aproape toti angajatorii cerand cunoasterea a cel putin doua limbi straine. In plus, nici ei nu i s-a parut normal sa plateasca pentru a veni sa isi caute de munca, in conditiile in care nimeni nu a anuntat inainte acest lucru.

"Romanul face bani din orice", a spus femeia. Dintre cei care ieseau de la "cel mai mare targ de locuri de munca din Romania", asa cum anuntau organizatorii, multi concluzionau ca sunt aceiasi angajatori care vin si la targul de la Sala Palatului, doar ca in acest caz au dat si bani pentru intalnirea cu ei.

Avand in vedere ca organizatorii mizeaza pe aproximativ 35.000 de participanti si ca angajatorii au achitat si ei partea lor de taxe, targul pare mai mult o afacere bine pusa la punct, decat o sansa acordata celor care doresc sa intre pe piata muncii, acestia din urma contribuind insa la bunul mers al business-ului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Motivul pentru care cei mai buni angajati pleaca din companii, mai devreme sau mai tarziu
Motivul pentru care cei mai buni angajati pleaca din companii, mai devreme sau mai tarziu

In timp ce managerii tin de aiba o influenta destul de mare asupra fericirii la locul de munca, oamenii sunt construiti ca fiind fiinte mult mai complexe de atat.
 

Joburi de vara pentru studenti si absolventi. Primul pas spre marile companii
Joburi de vara pentru studenti si absolventi. Primul pas spre marile companii

Studentii care, pe timpul verii, vor sa faca practica in domeniul in care se pregatesc sau absolventii care vor sa capete experienta pot participa la selectiile pentru programele de internship si trainee, pe care marile companii le scot la concurs.

Salariul mediu a crescut cu 71 de lei. Cine sunt fericitii care castiga peste 5000 lei/luna
Salariul mediu a crescut cu 71 de lei. Cine sunt fericitii care castiga peste 5000 lei/luna

Castigul salarial mediu net a crescut in luna martie cu 4,8% (71 lei), la 1.543 lei, cele mai mari valori fiind inregistrate in industria tutunului, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, potrivit datelor anuntate luni de INS.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.