Taxa auto va fi redusa cu 30%, dar nu pentru toate masinile. Ce autovehicule sunt pe lista neagra


Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2012 10:21
Data publicarii: Duminica 05 Iunie 2011 16:38
Categorie: Stiri Sociale

Taxa de poluare auto va fi redusa cu 30% comparativ cu nivelul actual indiferent de tipul de motorizare conform standardelor Euro, dar nu si pentru masinile dotate cu motor Euro 5, in cazul carora taxa va ramane nemodificata.

In acelasi timp, pentru masinile cele mai poluante din categoria non-euro, cuantumul taxei va fi redus mai putin sau deloc, potrivit proiectului ordonantei de modificare a taxei auto. Actul normativ introduce o noua grila de calcul a taxei auto in functie de capacitatea cilindrica a masinilor, pentru autovehicule incadrate in categoria M1, respectiv a vehiculor concepute si construite pentru transportul de pasageri care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune.

Coeficientii taxei calculate pe baza acestui indicator vor scadea astfel uniform cu 30% pentru masinile cu motor Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 si non-euro, indiferent de capacitatea cilindrica, cu exceptia masinilor non-euro de 2.001-3.000 centimetri cubi, pentru care taxa scade doar cu 12%, si de peste 3.000 centimetri cubi, unde taxa ramane la acelasi nivel. Grila de calcul a taxei auto in functie de capacitatea cilindrica a masinii releva totodata ca nici taxa auto perceputa incepand cu acest an pentru masini Euro 5 nu va fi redusa, fiind mentinuta la nivelul actual.

Forma actuala a proiectului de ordonanta nu modifica valorile si pentru masinile Euro 5 pe considerentul ca taxa auto perceputa in cazul acestora este deja la un nivel redus, potrivit unor surse oficiale. O decizie finala va fi luata intr-o sedinta viitoare a Guvernului.

Pentru masini Euro 5, taxa auto a fost introdusa la inceputul acestui an. In prezent, o motorizare Euro 5 de 1.100 cmc este taxata cu 116 euro in cazul unei masini noi si cu 91 de euro in cazul unui autoturism vechi de doi ani. Pentru o masina Euro 5 de 2.000 de cmc veche de doi ani este achitata o taxa de 507 euro, iar inregistrarea unei masini Euro 5 de 3.000 cmc veche de doi ani impune plata unei taxe de 1.541 euro. Pentru o masina noua cu motor Euro 5 de 3.000 centimetri cubi, taxa se ridica la 1.950 euro.

Sistemul actual al taxei auto va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

Mai multe detalii gasiti pe www.incont.ro!

Cititi si:

Cea mai jignitoare ofensa la adresa femeilor a intrat oficial in limbajul BBC. Despre ce este vorba

Oradenii inoata si astazi in piscina unde ieri a murit o fata de 7 ani

Tags: taxe, legi,

Borbely: Toti proprietarii de masini care n-au platit taxa auto o vor plati la vanzare
Cati euro iti ies sau iti intra in buzunar dupa noile modificari ale taxei auto
Romania risca sanctiuni UE si noi procese daca nu modifica taxa auto si nu restituie banii
VIDEO PROTVPLUS.RO