Ministerul Agriculturii solicita CE despagubirea producatorilor de castraveti. Pierd 100.000 € pe zi

Dată publicare: 04-06-2011 16:05
Dată actualizare: 18-09-2012 03:53


Castraveti din Germania

Ministerul Agriculturii solicita CE solutii pentru despagubirea producatorilor romani de castraveti, ale caror pierderi sunt estimate la 9 milioane euro in urmatoarele 2 luni.

Pierderile rezulta din intreruperea exporturilor catre Cehia si Germania si scaderea vanzarilor pe piata interna.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii, Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai organizatiei de producatori Hortifruct s-au reunit sambata pentru a evalua pierderile producatorilor romani de castraveti.

"Ne-am reunit sa evaluam pierderile producatorilor de castraveti. Ca urmare a intreruperii exporturilor catre Cehia si Germania, producatorii au pierderi de 100.000 de euro pe zi. (...) In urma evaluarilor estimam pierderi de noua milioane euro pentru urmatoarele doua luni pentru comertul intern si cel intracomunitar. Analizam situatia si o vom prezenta Comisiei Europene care va stabili modul prin care vom despagubi producatorii", a declarat sambata agentiei Mediafax, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu.

Potrivit acestuia, vanzarile pe piata interna au scazut cu 70% in ultima perioada, iar cererea din partea magazinelor pentru aprovizionarea cu castraveti este in continua scadere.

Aceasta situatie a aparut in urma anuntului autoritatilor germane privind o epidemie de gastroenterita cauzata de castraveti contaminati cu bacteria E.coli.

VIDEO. Posibila sursa a infectiei cu E.coli, un restaurant din Germania

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO