Taranul se modernizeaza: are cont pe Facebook si face tranzactii online
Taranul roman este pe camp si pe Facebook deopotriva. Cei mai tineri dintre agricultori au inteles ca pot sa stapaneasca in egala masura sapa si tastatura, iar rosia de gradina se poate vinde la fel de bine: la Sibiu, la Pucioasa sau la Londra.
Mai mult, cu un simplu click poti scapa de 10 tone intr-o zi, in loc sa stai cu saptamanile in picioare la taraba. Totul e sa fii sociabil, dar mai ales sa intri pe site-urile de socializare.
La miezul zilei cu greu prinzi cursorul printre razele de soare. Vlad Gheorghe stie ca pe campul cu pepeni si ardei gras, Politica Agricola Comuna este complexa, iar conectarea la retea o piedica in calea agriculturii.
Nu face nimic la intamplare. Un asistent descrie valoarea nutritionala pentru fiecare leguma in parte. Foloseste des butoanele "like" si "recommend". Activitatea de pe Facebook trebuie, insa, corelata cu samanta de pe camp.
Costel, in schimb, crede ca pe camp tacerea este o treaba in sine, nu site-urile de socializare gen Twitter, Facebook, Hi 5 sau My Space.
Cu un simplu clik si putin noroc, Costel ar putea vinde 10 tone de gogosari pe minut. Asta-i doar un vis virtual. In realitate, Costel prefera sa dea cu sapa, nu cu click-ul. Munceste 6 luni de zile pentru o recolta si are nevoie de 2 luni ca sa-si vanda marfa.
"Putini fac marketing si publicitate cu adevarat. Sunt totusi cateva companii mici care fara nicio agentie de publicitate in spate au reusit vanzari de de 22.000 RON pe luna cu investitii destul de minime", a spus Costin Cocioaba, specialist IT
Peste 3 milioane de romani s-au inscris pana acum pe retelele de socializare. Pe principiul conteaza mai putin ce esti si mai mult ce cred altii ca esti, mici si mari companii promoveaza din spatele monitorului de la specialitati din carne si pantofi pana la cafenele, cluburi, pantofi si cabinete stomatologice.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, marketing, retea de socializare,
Dată publicare:
29-07-2010 00:00