Tanarul care trage dupa el o intreaga comunitate, din scaunul cu rotile. Cum a schimbat fata unei comune cu fonduri europene
Ce trebuie sa faca un presedinte? Trebuie sa ne ajute sa mergem in directia buna, sa ii pese de oameni, sa gaseasca solutii pentru a ajuta intreaga tara.
Asta ar trebui sa se intample la nivel macro. Si este exact ce face, la scara mai mica, pentru cei din jurul lui, un tanar pe care viata l-a tintuit intr-un scaun cu rotile.
Se numeste Marian Ilie si, de cativa ani, ajuta comunitatea in care s-a nascut. I-a unit pe oameni, le gaseste de lucru si schimba fata localiatatii cu fonduri atrase din toata lumea.
La el in sat, in Luncavita, Marian Ilie este modelul de presedinte de care cu totii avem nevoie. Intr-un parc amenajat cu fonduri europene accesate de el, Marian Ilie canta si pare fericit. Are si de ce. De cativa ani gandeste proiecte si atrage in sat bani din Europa si nu numai.
"Aici este panou de informare cu proiect la care am lucrat...uite scrie si suma acolo, 1 milion 3 sute de mii. Aici era un drum pe care nu puteai circula. Aici este statia de epurare tot prin fonduri europene, da. Uite cum arata cu apa in stanga", explica barbatul.
Drumul care leaga Luncavita de Dunare. Construit tot cu fonduri europene. Drumul e inca in lucru, dar atunci cand va fi gata, ii va ajuta pe pescari sa nu mai faca pana in balta ore bune prin noroi, ci doar cateva minute. Si pescarilor le-a deschis mintea.
"Deci noi avem in el o incredere mare de tot. Ce ne-a explicat el nou. Nu aveam habar ce e cu stea...mai baiatule, stiti ce pierdeti? Pierdeti tare mult de tot. Puteti sa faceti un proiect sa obtineti barca, scule, ca sa aveti toate ale voastre", a spus Stefan, pescar.
Pe pescari Marian ii viziteaza uneori. Viata lui Marian Ilie e legata de apa.
"Eram la nunta unui coleg de facultate si nu stiu, asa a fost sa fie. N-aveam niciodata frica de apa. Dar am vrut sa le demonstrez cat de tare sunt eu. Chiar am aranjat cum sa puna mainile. Am intrat in spatele unui val, era apa mica si mi-am rupt coloana la nivel cervical", a povestit Marian.
S-a intamplat acum 12 ani. Era student la teologie. Dupa ce si-a mai mai revenit, a inceput sa petreaca ore in fiecare zi in fata calculatorului. A invatat aproape tot ce se poate sti despre fondurile europene.
"Omul din Romania nu mai crede ca el poate schimba ceva... aia lipseste. Daca el nu are acces la informatii, nu trebuie sa fie ceva care sa il ajute. Aici intervenim noi si administratiile publice", mai spune Marian.
Si din fata calculatorului a inceput sa schimbe fata localitatii pe banii europenilor. A fost angajat de primarie pentru a cauta finantari, iar oamenii au inceput sa ii calce pragul.
Apicultor: Buna seara.
Marian: Uite alt stupar. Ei sunt stupari. Ii ajuta, chiar ii ajuta banii astia. Se dezvolta.
Apicultor: Ne-a ajutat Marian pentru ca noi suntem apicultori. Dar trebuie sa depui o gramada de hartii. Noi nu pricepem la calculator si atunci veneam la el, pe Marian il gasesti aici. Nici nu ne-a cerut, nici nu i-am dat.
"Eu le spun bai, trebuie sa veniti cu ideea. Sa credeti tare in ea, nu are rost sa va dau un exemplu de ce ati putea lua. In afara de pokere si baruri puteti sa depuneti orice. Astea nu se finanteaza", a mai spus Marian Ilie.
Asa se face ca dealurile din jurul satului au fost impanzite cu stupi.
"Tanti Florica este mestesugarul nostru de impletitura papura.
Uitati cat de simplu un om poate sa castige niste venituri", spune Marian.
Tanti Florica mestereste orice din papura, are propria afacere, dupa ce a fost pusa pe picoare de Marian. Mai nou a invatat, tot pe fonduri europene, cum sa fie trainer, iar acum ii scoleste pe altii cum sa scoata bani din papura.
Tanti Florica: A venit si m-a intrebat. Putem sa facem asta? Da Marian, daca aduci papura.
Marian Ilie: Si dupa aia am luat-o la cursuri, am trimis-o la Constanta, dar pe unde n-am trimis-o.
"N-avem de obiectat. Este un baiat foarte foarte bun. Si se zbate pentru toti. Marian a facut si face. Si o sa mai faca", spun localnicii.
In curand, tot prin fonduri europene, accesate deja, 60 sateni vor invata sa faca oale din lut. Iar asta cu siguranta le va spori veniturile.
Pe Tanti Florica am reintalnit-o la sedinta pe care Marian o face cu beneficiarii fondurilor europene. Pe toti i-a sfatuit, le-a facut proiecte, le-a implinit un vis, ii ajuta sa faca bani.
"Sunt frumosi. Avem oameni frumosi. Nu-s frumosi fizic. Ci prin interiorul lor, pentru ca vor sa arate celor din jur ca se poate. Si eu cred ca se poate. Eu cred...e greu. Al naibii de greu, e greu tare cu proiecte si fonduri europene si ei sunt exemple de buna practica. De fapt nu stiu daca am un exemplu de rea practica", spune Marian.
"Munceste foarte mult. Chiar daca avem internet, tot aici venim. E semnalul mai bun", spune Paul Tudor, inginer.
"Aici este ferma domnului inginer Tudor. Dansul a accesat fonduri prin masura 112 pentru instalarea tinerilor fermieri pentru fata dansului, prin care a modernizat o livada. Am cumparat pamant", explica Marian.
Paul Tudor este unul dintre cei mai puternici fermieri din zona. Si pe el l-a ajutat Marian sa obtina finantare. Cu banii accesati, inginerul a cumparat pamant si si-a marit livada de meri.
"Uite oamenii, uite oamenii. Ei habar nu au probabil ca eu am muncit pentru proiectele astea. Dar uite efectul. Uite efectul. Sunt oameni si de la noi din sat si din Rachelu care muncesc aici", explica tanarul.
In satul Rachelu, care apartine de Luncavita e forfota mare. Pe ulita se trage canalizare pe fonduri europene. Marian ii priveste multumit din masina.
"De cand am inceput sa tragem apa canal am inregistrat cateva cereri pentru certificat de urbanism pentru case. Si asta insemna un lucru mare. Daca nu ii creezi omului conditiile de a locui aici...Satul acesta se ducea de rapa. Foarte multi locuitori plecau. In schimb, daca creezi conditii, atragi din alta parte", explica Marian.
De ceva vreme, turistii au inceput sa apara in zona, atrasi de dealuri, Dunare si paduri. Iar Marian a inteles ca turismul e viitorul si s-a pus pe treaba.
In scoala, copiii se pregatesc pentru a face spectacol in fata turistilor si pentru competitii. Si aici a adus finantari din toata lumea.
"Marian este un baiat de nota 10. Este un om deosebit. Este persoana resursa pentru implementarea proiectelor", spune Ana Arcus, directoarea scolii din Luncavita.
"Teren sport - prin proiect prin fonduri guvernamentale. Au venit ceva bani in comuna. Dar asa ar fi putut sa vina in fiecare comuna din tara. Noi nu am facut nimic ilegal, iesit din comun. Am facut ce trebuia sa facem. Daca ar fi inteles toate administratiile publice treaba asta", spune Marian.
Aceasta este echipa lui Marian. Toti sunt angajati ai primariei din Luncavita si se raspund de accesarea fondurilor. Si pana acum au adus ceva bani in zona.
"Cred ca depasim 9-10 milioane de euro. Eu sunt sigur ca se poate si nu depinde decat de noi, de oameni, de felul in care ne daruim", mai spune Marian.
Dana este logodnica lui Marian. "Eu o iubesc din tot sufletul. Habar nu am daca pot sa ii transmit lucrul asta. Daca ar fi nevoie din ceva din mine, n-as sta pe ganduri", spune Marian.
Se casatori in curand si se vor muta in pensiunea pe care o vor ridica la poalele muntilor Macin. Au deja finantarea din fonduri europene.
Asa va arata. Iar ca ea, altele vor fi ridicate in zona. Toate au obtinut finantare. La unele se lucreaza deja. Marian Ilie este unul dintre romanii care nu s-au lasat invinsi de soarta. S-a ridicat si, o odata cu el, a ridicat si satul in care s-a nascut. Din scaunul cu rotile si din fata calculatorului a schimbat si schimba fata locului. Ii invata pe oameni cum sa acceseze banii europenilor, le schimba mentalitati, ii invata cum sa munceasca, le schimba viata.