Sute de persoane au protestat față de modificarea legilor Justiției. Ce ar fi decis CE
Modificările la legile justiţiei, propuse de ministrul Tudorel Toader, au provocat un val de critici şi au inflamat societatea civilă.
Sute de persoane s-au strâns miercuri în Piaţa Victoriei, să îşi manifeste nemulţumirea.
Şi DNA a anunţat că noile modificări afectează grav independenţa procurorilor. Iar reprezentanţii Comisiei Europene au somat autorităţile române să le trimită imediat proiectele şi au anunţat că aşteaptă explicaţii suplimentare.
"S-au grăbit, toţi inclusiv preşedintele", a fost prima reacţie a liderului PSD Liviu Dragnea, care susţine că nu ştia de proiectele lui Tudorel Toader.
Numirea procurorului şef al DNA de ministrul Justiţiei şi înfiinţarea unei direcţii speciale care să-i judece pe procurori şi judecători - se numără printre modificările propuse de Tudorel Toader. Vestea a scos în stradă sute de oameni în Piaţă Victoriei.
Femeie: "Ordonanţă 13 e ceva aproape lipsit de importanță pe lângă actualele legi ale justiţiei anunţate de Tudorel Toader. E inadmisibil, justiţie controlată!"
Tânără: "Nu mi se pare normal că într-o ţară care se vrea democratică, ca justiţia să fie subordonată politicului. Asta se încearcă"
Printre protestatari s-a aflat şi fostul ministru al muncii Dragoş Pîslaru.
Dragoş Pîslaru -fost ministru al Muncii: "A avut loc un nou atac asupra democraţiei. Echilibrul puterilor în stat e afectat prin 2 lucruri, atribuţiile pe care preşedintele le avea ca mediator e afectată, justiţia prin Executiv poate să fie subjugată şi apoi mutarea inspecţiei judiciare la Minister ca presiune asupra magistatilor prin sancţiuni.
Vizată direct de noile schimbări, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat joi că nu a văzut niciodată proiectele, iar ministrul Toader nu a cerut un punct de vedere.
Reprezentanţii DNA consideră că: "Trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, numit politic, este o modificare de natură să afecteze grav independenţa procurorilor în exercitarea activităţii lor, în raport de factorul politic. (...) Procurorii DNA nu vor mai putea investiga fapte de corupţie săvârşite de magistraţi. "
DNA a convocat pe 31 august o adunare generală în care toţi procurorii să îşi exprime opiniile.
Ministrul Toader a pus pe seama mecanismului european de verificare noile schimbări.
Tudorel Toader -ministrul Justiție: "Una din cerinţele MCV-ului recomandă neamestecul factorului politic"
Însă, reprezentanţii Comisiei Europene au cerut urgent să vadă proiectele: "Solicităm autorităţilor române proiectele de legi şi explicaţii suplimentare. Apoi vom studia cu atenţie. (...) Ireversibilitatea progreselor realizate de România în lupta împotriva corupţiei, din ultimii zece ani, este esenţială pentru Comisie), conform Hotnews.ro
Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Numirea şefilor de la parchete a fost negociată cu Comisia Europeană în cadrul MCV. Sunt absolut convins că noile prevederi nu au fost negociate cu Comisia. Independenţa Procurorilor va avea de suferit. Mutarea inspecţiei judiciare la Ministerului Justiţiei va duce la o politizare a controlului judiciar."
De altfel, chiar preşedintele Iohannis spune că numirea procurorilor DNA şi DIICOT de Ministrul Justiţiei este tocmai o influenţă politică directă şi că anulează toate eforturile României din ultimii 10 ani de a păstra o justiţie independenţa.
Preşedintele României este implicat şi în desemnarea procurorilor şefi în virtutea faptului că veghează la respectarea Constituţiei şi exercită funcţia de mediere, având rolul unui arbitru între puterile statului. În schimb, ministrul Justiţiei este numit politic, prin votul unei majorităţi parlamentare, cu scopul punerii în aplicare a unui program.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, dna, piata victoriei, Liviu Dragnea, tudorel toader, Kovesi,
Dată publicare:
24-08-2017 18:37