Sute de mineri s-au blocat in exploatarea de uraniu Crucea si ameninta cu greva foamei. Ce gest extrem sunt decisi sa faca
Aproximativ doua sute de mineri, care s-au blocat de luni in subteran, au continuat si marti protestul. Ei ameninta ca sunt gata sa intre in greva foamei.
Potrivit unor protestatari de la EM Crucea, aproximativ doua sute de mineri sunt blocati in subteran, atat in zona troitei din mina Crucea, care nu e in zona de exploatare, dar sunt si in mina Botusana, in zona de exploatare, in timp ce alti angajati protesteaza in zona atelierelor.
Minerii au anuntat ca asteapta ca pana marti la ora 14.00 sa li se rezolve solicitarile, amenintand ca, in caz contrar, protestul se va radicaliza si vor intra in greva foamei, intentionand sa-si ia alaturi de ei, in subteran, sotii sau copiii. Protestatarii doresc punerea in aplicare a protocolului semnat in 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Directorul Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, a declarat ca oferta pe care a putut sa o faca minerilor a fost o crestere cu 5,2 - 5,5 la suta, ceea ce nu i-a multumit pe protestatari, care doresc sa fie aplicata prevederea stabilita in protocolul semnat de Gerea. Printre revendicarile minerilor, pe care acestia le considera minimale, se numara cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament si schimbarea bazei de calcul a pensiilor, in conditiile in care speranta de viata a unui miner din acest domeniu este usor peste 50 de ani.
Potrivit lui Moraru, cresterea salariala solicitata de mineri poate fi pusa in aplicare doar daca se modifica, prin Hotarare de Guvern, cadrul legal.
Minerii solicita demiterea conducerii Companiei Nationale a Uraniului, dar si a sucursalei Suceava si cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea si ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, sa vina sa discute cu ei.
Directorul Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat in urma discutiilor cu Gerea
Directorul general al Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din functie, marti, in urma unei intalniri cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Moraru sustine ca demisia sa nu are legatura cu discutiile avute cu ministrul si nici cu protestele minerilor de la Crucea.
Ioan Moraru a declarat ca a avut cu ministrul Energiei ”o discutie foarte la obiect” pe problemele Companiei Nationale a Uraniului, iar la finalul intalnirii si-a depus demisia. El a sustinut ca demisia sa nu are legatura cu ”discutia foarte corecta” pe care a avut-o cu ministrul si nici cu conflictul de munca de la Exploarea de uraniu de la Crucea. "Motivele sunt personale si unilaterale" a spus Moraru.
El a mentionat ca a convenit cu ministrul ca pana la numirea unui nou director general sa gestioneze in continuare activitatea companiei.
Minerii din Crucea protesteaza din nou
Luni dimineata, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfarsitul lunii ianuarie, reclamand ca nu li s-au marit salariile, si nici nu li se aloca mai multi bani pentru norma de hrana. In 30 ianuarie, dupa o saptamana de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegatie a Ministerului Energiei, IMM si Mediului de Afaceri, condusa de ministrul Andrei Gerea s-a ajuns la un acord, conditiile fiind statuate in cadrul unui protocol semnat de toate partile implicate.
Astfel, a fost agreata o noua formula de calcul al salariului pentru angajatii din subteran si pentru cei de la statiile de preparare, in asa fel incat minerii sa beneficieze de cresterea veniturilor incepand cu 1 februarie 2015.
"Aplicarea acestei masuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfintita respectarea in continuare a prevederilor contractului colectiv de munca referitoare la acordarea primelor de Paste, Ziua Mineritului si de Craciun", se preciza intr-un comunicat al Ministerului Energiei transmis dupa semnarea protocolului.
Totodata, in urma discutiilor s-au stabilit, printre altele, inaintarea catre Ministerul Muncii a documentatiei privind modul de calcul al pensiei, precum si pregatirea documentatiei in vederea efectuarii de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai mentiona sursa citata.
"intelegem conditiile grele in care se desfasoara munca in subteran, iar masurile decise astazi pentru o mai buna recompensarea a eforurilor si a expunerii la un mediu neprielnic sanatatii sunt ceea ce putem face pentru mineri in acest moment. Vom studia cu atentie punctele care ne-au fost semnalate si cu siguranta vom sustine viitoare schimbari legislative necesare oamenilor care lucreaza in acest sector. De asemenea, consideram ca se impune o analiza atenta a modului de salarizare, a relatiilor de munca si a conditiilor de securitate in munca", declara, la data respectiva, Andrei Gerea.
Exploatarea Miniera Crucea este singura exploatare de uraniu functionala din tara, avand doua puncte de lucru - Crucea si Botusana - unde lucreaza peste 500 de angajati.