Marele pelerinaj de Sfanta Parascheva: credinciosii cu bani au ales hoteluri de 4 stele, cu jacuzzi

Ultima actualizare: 22-10-2012 00:53

Sarbatoarea Cuvioasei Paraschiva, care transforma Iasiul, in mijlocul lui octombrie, in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania, a inceput sa anime orasul.

In curtea Mitropoliei, s-au asezat la coada, inca de dimineata, sute de credinciosi. Racla cu sfintele moaste ale Ocrotitoarei Moldovei va mai sta in Catedrala pana marti in zori.

Pelerinii dornici sa se inchine la moaste au inceput deja sa vina cu autocarele.

La marea sarbatoare de vineri, cand e zi de Hram, sunt asteptati aici sute de mii de oameni. Oficial, orasul poate suporta, in hoteluri si pensiuni, circa 20.000. Nu e de mirare ca luni, totul era ocupat: si in locuri mai modeste, unde o noapte costa 80 de lei, fara masa, dar si intr-un hotel de 4 stele din centrul orasului, unde o noapte costa 600 de lei.

Multi preoti din Iasi i-au indemnat pe credinciosi sa le deschida usa pelerinilor mai sarmani. Jenita Salariu a ascultat: are un apartament de 4 camere si pune la dispozitie doua dintre ele.

Drumetii care nu au noroc de asa o gazda si n-au bani decat cel mult pentru merinde vor putea dormi in corturile armatei. Iar cine nu gaseste loc nici aici, va dormi in curtea Mitropoliei, sub cerul liber.

O credincioasa din Bucuresti, venita cu mai multe colege de serviciu, e pregatita sa infrunte orice.

Vremea insa va fi o cruce greu de purtat pentru multi credinciosi: meteorologii anunta ca, daca zilele acestea se va incalzi usor, si miercuri vor fi la Iasi chiar si 21 de grade, de joi se lasa un frig crancen. Vineri, in ziua cea mare, a procesiunii, vor fi cel mult 13 grade, vant puternic si poate chiar va ploua.

Marti dimineata la ora 6.30, racla cu moastele Sfintei Parascheva va fi scoasa din Catedrala si depusa in baldachinul special construit.

Miercuri, vor fi aduse aici, de la o manastire din Grecia, si moastele Sfintului Policarp, Episcop al Smirnei. Miercuri seara, pe strazile din centrul Iasiului se va face un pelerinaj intitulat "Calea Sfintilor".

Pentru valul de pelerini, CFR a introdus patru trenuri noi si a adaugat vagoane celorlate curse. Vineri, in ziua cea mare, pe o scena amenajata in fata Catedralei, Sfinta Liturghie va fi oficiata de zeci de preoti in frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO