Pericolul din paine. Cum putem verifica daca franzela noastra e contaminata cu Bacillus Mesentericus
Painea poate ascunde multe surprize nedorite. Inspectorii de la Protectia Consumatorului au descoperit franzele cu bacili sau facute din faina expirata, la trei sferturi dintre cei aproape 1000 de comercianti pe care i-au verificat.
In final, 28 de tone de produse de panificatie au fost retrase de pe piata.
In unele locuri inspectorii au gasit paine contaminata cu Bacillus Mesentericus. Acesti bacili se inmultesc daca painea incinsa nu e lasata la racit si e impachetata in punga de plastic.
Cum ne dam seama daca painea noastra e contaminata?
Simplu: rupem painea in doua, iar daca miezul are o consistenta cleioasa, de culoare maronie, e prezent bacilul.
Miezul cu sporii bacilului are un miros dulceag, de fructe stricate, sesizat la ruperea painii.
Bacillus Mesentericus este o bacterie prezenta in mod normal in microflora cerealelor. Sporii bacterieni care raman viabili in paine dupa coacere dau boala intinderii painii.
Painea alterata nu mai poate fi consumata, altfel va alegeti cu tulburari digestive.
Dincolo de aceste abateri vizibile, au fost gasite si nereguli la gramaj.