Supertaxele universitare care au facut ca invatamantul la stat sa fie mai scump decat cel privat
Noul an universitar care a inceput marti i-a facut pe studentii romani sa isi piarda din entuziasm din cauza taxelor mari.
La unele facultati au crescut cu pana la 900 de lei, iar invatamantul de stat a devenit mai scump decat cel privat. In tara, tinerii au protestat deja. ''Slabe sanse sa se mai schimbe ceva'", le-au transmis cei din Ministerul Invatamantului.
Bobocii facultatilor au fost intampinati cu mesaje de bun venit din partea profesorilor dar si cu taxe mai mari. La ASE, cei care plateau 3000 de lei pentru un an de studiu de licenta, vor da de acum incolo 3500.
De cresterea taxelor se plang acum mai toti studentii. Unii dintre ei au prostestat azi in tara.
"Legea spune ca senatele universitare sunt cele care stabilesc regimul taxelor. Cu toate acestea, noi ne vom obliga in a analiza si a discuta cu rectorii pentru a identifica cele mai bune solutii si pentru a vedea daca aceste taxe sunt crescute artificial sau nu.", a declarat Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru invatamantul superior.
Daca in tarile din Vest universitatile private sunt mult mai scumpe decat cele de stat, la noi situatia sta in multe situatii invers.
De exemplu, la Facultatea de Management de la ASE taxa este de 3500 de lei in anul 1, in timp ce la aceeasi facultate, la privat, taxa este de 2200 de lei.
La Medicina, lucrurile sunt putin mai nuantate: studentii straini s-au inghesuit si in acest an pe locurile din Romania. Caroline s-a nascut in Suedia, din parinti romani, si a venit sa studieze la Bucuresti medicina dentara.
- De ce ai ales sa studiezi medicina in Romania?
- Ca imi place Romania foarte mult, iar in Suedia se intra mai greu.
Emanuel este din Nigeria. Si el studiaza medicina in Romania.
"In primul semestru a fost ca intr-un film la ore, profesorii vorbeau, explicau si uneori se purtau de parca nu ar fi fost straini in clasa", a declarat Emanuel, din Nigeria.
Revelatia invatamantului superior ramane Agronomia, acolo unde tinerii iesiti de pe bancile liceului s-au inghesuit cu gandul sa se imbogateasca din agricultura.
Politehnica are, de anul acesta, 500 de studenti in plus si ramane universitatea cu cele mai multe parteneriate externe.