Suntem tot mai putini si mai batrani. Cum a pierdut Romania peste 3 milioane de cetateni in ultimii 26 de ani


Ultimul update: Joi 01 Septembrie 2016 07:13
Data publicarii: Marti 30 August 2016 07:56
Categorie: Stiri Sociale

Cele mai recente date, oferite de Institutul National de Statistica, arata ca intr-un an Romania a pierdut peste 110.000 de cetateni.

In timp ce tinerii nu mai fac copii si prefera sa plece din tara, populatia ramasa aici o depaseste pe cea in putere.

Suntem tot mai putini in primul rand pentru ca a scazut natalitatea.

George Butunoiu, sociolog: "Se gandesc de multe ori inainte de a face copii daca pot sa-i creasca, sa-i educe, daca au ce sa le dea sa manance, sa faca, da, si multi ajung la concluzia ca nu. Sau nu, unul sau doi, dar nu trei sau patru. Nu cred ca Guvernul ar trebui sa faca ceva in mod special pentru cresterea natalitatii. Sa fie servicii sociale, securitate, sanatate, educatie, sa fie salarii suficient de mari incat oamenii sa aiba un apartament in care sa poata sa creasca trei copii si nu unul, sa poata sa plateasca o menajera, sigur ca ar face mai multi copii."

Sabin Badescu are un singur copil, care a plecat in strainatate. Nepotul a ramas in grija bunicilor.

Sabin Badescu: "Pai tata si mama lui sunt plecati afara. Si eu cresc un copil, fratele meu are un singur copil si a plecat pe data de 9, acum, in Anglia. Asta-i tara, am fost militar, am fost plecat intr-o misiune afara, am ajuns sa plece lumea."

Migratia este un alt motiv care duce la scaderea demografiei.

Am pierdut in 26 de ani peste 3 milioane de locuitori. Varful demografic l-am avut in anul 1990 - peste 23,2 milioane de locuitori. Din cinci in cinci ani am contabilizat scaderi mari - iar culmea e ca la nivelul autoritatii nu s-a facut aproape nimic pentru oprirea declinului. Singura masura care a atenuat caderea a fost indemnizatia pentru cresterea copilului. Am ajuns aici cand din 2015 pana in 2016, intr-un singur an am avut o scadere de 110 mii de locuitori.

Pe langa emancipare, urbanizare si scaderea fertilitatii, o cauza a scaderii populatiei este in continuare migratia. Pleaca mai ales tineri din grupa de varsta 25-29 de ani, oameni care cel mai probabil nu se mai intorc. Urmatorii ca numar sunt studentii de 20-24 de ani, iar pe locul al treilea cei de peste 30 de ani - cu 20 de mii. Sunt cifrele oficiale, probabil ca pleaca mult mai multi, dar statistica nu-i stie. Majoritatea sunt cu studii medii si superioare.

VIDEO PROTVPLUS.RO