Satul din Romania cu doar 3 locuitori, care traiesc fara curent, canalizare sau apa la robinet. "Aici vreau sa mor"

Dată publicare: 24-08-2016 17:29
Dată actualizare: 27-08-2016 07:05


In Arad, la Varnita, ultimii trei locuitori, doi barbati si o femeie, s-au resemnat sa traiasca exact ca acum un secol: fara curent electric, fara canalizare, fara apa la robinet.

Acum 30 de ani exista totusi o scoala si copiii inca se mai jucau pe ulita. A plecat insa toata lumea spre alte zari, pentru un trai mai bun. Si cei ramasi se lupta cu animalele salbatice sau cu hotii, insa nu vor sa isi paraseasca satul unde odinioara se producea var, asa cum o arata si numele.

Mircea Dragoi, localnic de 80 de ani: „Aici a fost o casa mare, foarte frumoasa, o stat Francesu George si o mai ramas ce se vede poarta. De cand au plecat, nici poarta nu se mai deschide, e teapana, nu se mai deschide s-o bagat pamant. Era o familie foarte buna, erau gospodari, era al doilea gospodar al satului. Au plecat de mult numai unu mai traieste."

Asa era pe vremuri in satul Varnita din judetul Arad, ascuns printre dealuri. Cei trei locuitori ai satului spun ca s-au obisnuit sa traiasca aproape ca la marginea lumii, dar nu se simt nefericiti.

Mircea Dragoi localnic 80 ani: "Satul s-a facut de la gropile de var si au venit din toate partile. Carau var si au ars piatra care au vrut au plecat, care nu, au ramas aici. Era foarte frumos, casa langa casa aici, nu parasit asa cum se vede acum, doi insi, unul sus si unul jos. Satul era frumos, a fost mic, dar frumos si oamenii uniti."

Revolutia din '89 a gasit in Varnita zece familii. Treptat, unii au plecat la oras, altii, s-au prapadit. Ramasi singuri, cei 3 sateni s-au obisnuit si cu binele si cu raul.

Mircea Dragoi, localnic 80 de ani: "Eu am pistol, l-am scos pentru aparare si apai nu mi-e mai frica. Pistolulu e cu mine in casa si oricine ar venii peste mine, or venit si de astia mi-au furat caii trei iepe si un maz foarte faine, murane. Lupii vin incontinuu si ma distrug, nu e zi de la Dumnezeu sa nu rupa doua trei oi sau mie. Aici m-am nascut si aici vreau sa mor."

Ianosi Viorel localnic 56 ani: "Ultimul a plecat acum 10 ani si acum au mai ramas doua familii care stau in continuare si au de gand sa stea cat sunt sanatosi, cat pot sa duca. Oamenii de la sat sunt invatati ei nu au pretentii mari, sunt oameni simpli se descurca cu ce au, viata e buna. Important e sa fii sanatos sa te poti intretine."

In curand, ofteaza oamenii, Varnita va deveni inca unul dintre satele romanesti izolate, complet pustii.


VIDEO PROTVPLUS.RO