Suntem pe locul 4 in Europa in topul cazurilor de tuberculoza
Decizii iresponsabile luate de statul roman fac ca tuberculoza, o boala care se raspandeste rapid, sa ne pozitioneze pe un nefericit loc fruntas in Uniunea Europeana.
S-a ajuns aici pe de o parte pentru ca bolnavii sunt externati inainte de vreme si ajung sa-i imbolnaveasca pe altii. Contribuie la acest record negru si decizia Ministerului Sanatatii de inchidere a spitalelor, inclusiv a preventoriilor de tuberculoza.
In Spitalul "Sfantul Stefan" din Bucuresti, fiecare salon ascunde suferinta unor oameni chinuiti. Si totusi, dupa o luna, bolnavul paraseste spitalul. Asa prevede legea. Iar cei care nu se trateaza corect acasa devin un pericol pentru semenii lor.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
"Pur si simplu se simte ca un om care se judeca cu moartea. Altceva nu simt", a marturisit Stefan Secareanu, pacient.
Asa gandesc toti cei 80 de pacienti ingrijiti inca la Spitalul TBC din Floresti, aflat pe lista institutiilor pe care Ministerul Sanatatii vrea sa le lichideze.
Cu o astfel de politica, Romania are de zece ori mai multi bolnavi fata de media regiunii. "Suntem pe locul 4, dupa Tadjikistan, Kirgastan si Republica Moldova", a dezvaluit doctorul Constantin Marica, expert al O.M.S.
Unii sunt extrem de tineri. Nicolae are 29 de ani, e pompier SMURD si se afla in plin tratament la Spitalul "Marius Nasta". Nu stie cum a fost infectat.
Si copiii sunt vulnerabili desi se presupune ca sunt protejati de vaccin. In fiecare zi, in Romania, trei copii sunt diagnosticati cu tuberculoza. Principala sursa de contaminare este familia: un parinte sau o ruda care nu s-au tratat corect. Apoi, comunitatea scolara: un profesor sau un educator tuberculos. Pentru cei care lucreaza in scoala, analiza radiologica nu mai este obligatorie. Si, pentru ca nu sunt bani, nu se face.
Siguranta copiilor depinde, asadar, de bugetul scolii si de puterea de convingere a directorului.