Succesul în carieră, prioritar pentru tinerii din România. Vârstă la care ajung să se căsătorească
Succesul în carieră sau dezvoltarea personală îi împing pe tinerii din România să se căsătorească din ce în ce mai târziu.
Datele ne arată că în mediul urban, la persoanele cu studii superioare, vârstă medie la căsătorie depăşeşte 30 de ani la femei şi ajunge spre 35 de ani la bărbaţi. Asta în timp ce suntem din ce în ce mai puţini, iar natalitatea scade în fiecare an cu 5 procente.
CRISTINA BIZAU: "Muncesc în domeniul IT pentru unii dintre angajatorii de top din Bucureşti, fac nişte cursuri plătite de mine pentru dezvolatrea mea personală pentru a mă ajută în carieră să ating o poziţie de conducere şi acesta e un plan pentru următorii 5 ani''.
Acestea sunt priorităţile tinerilor cu vârste de peste 30 de ani, din mediul urban. Carieră şi dezvoltare profesională. Cristina are 33 de ani, nu este căsătorită şi nu are copii. Este din Arad, dar a decis să se mute în Bucureşti pentru oportunităţile profesionale pe care le oferă Capitală.
CRISTINA BIZAU: 'Până acum au fost mai importanţi banii şi carieră pentru a avea un mediu propice pentru o căsătorie şi un copil, le-am lăsat puţin în stand-by pentru că nu am considerat că e momentul''.
Aceleaşi priorităţi le-a avut în ultimi ani şi Elena. E analist financiar, s-a înscris la o două facultate, dar doreşte să-şi deschidă propria afacere cu bijuterii. Are 38 de ani şi a decis să pună accent pe dezvoltarea personală, în detrimentul vieţii de familie.
Roxana: ''Carieră şi hobby-urile sunt mai importante decât viaţă de familie, cel puţin până la o vârstă, iar acest lucru ne este confirmat şi de datele INS care ne arată că vârstă medie la căsătorie a crescut: în prezent o femeie se căsătoreşte la 30 de ani, iar un bărbat la 33 de ani. În Capitală lucrurile arată cu totul altfel, iar vârstă e mai înaintată: o femeie va decide să facă pasul cel mare la 33 de ani, iar un bărbat la 35''.
Sau chiar mai târziu. Bogdan este medic stomatolog, iar până la 40 de ani s-a preocupat doar de propria invenţie: brevetarea unui aparat care face lifting facial. De căsătorie n-a mai fost loc.
Bogdan: ''Sunt o persoană foarte ocupată care tot timpul stă în avion, după ce îmi termin partea profesională, vorbesc pe Skype cu diferiţi consultaţi care funcţionează pe alt fus orar , iar eu trebuie să fiu şi amercan şi chinez, din această cauza viaţă personală a fost pe locul 2".
Pentru al 27-lea an consecutiv populaţia României a înregistrat o scădere. Cea mai numeroasă generaţie, cea a românilor care au acum între 46 şi 48 de ani este dublă faţă de generaţiile tinere, care ar trebui, teoretic, să le plătească pensia, iar natalitatea scade în fiecare an cu 5%.
Anul trecut în România s-au încheiat peste 130 de mii de căsătorii, dar şi peste 30 de mii de divorţuri. Tot datele INS ne arată că cei mai mulţi au divorţat între 38 şi 42 de ani, iar motivul principal este: nepotrivirea de caracter.
Specialiştii ne spun însă că în realitate este vorba despre o POTRIVIRE DE CARACTER şi asta deoarece ambii soţi vor să-şi consolideze carieră şi astfel îşi alocă tot timpul vieţii profesionale şi plătesc un preţ: căsnicia nu durează mai mult de 9 ani.