Studiu ingrijorator despre copii si internet. Ce spune o eleva de clasa a V-a despre postarile profesorului ei de matematica
"Nu-mi place pe internet cand profu' de mate da like-uri la multe porcarii: injuraturi, bancuri ciudate sau oameni dezbracati", iata ce spune o eleva de clasa a V-a intr-un studiu recent despre copii si mediul online.
In paralel, o alta cercetare atrage atentia asupra certurilor din familie, provocate de internet. Desi 3 din 5 adulti declara ca sunt prieteni si online cu copiii lor, tot mai multi se tem ca pierd increderea tinerilor, care gasesc raspunsurile la intrebarile vietii in mediul virtual.
58% dintre parinti sunt prieteni cu fiii lor si pe retelele de socializare. Copiii, in schimb, recunosc ca se imprietenesc cu necunoscuti. Iar in studiul european "Net Children Go Mobile", cercetatorii dau exemplul unei eleve de 10 ani, care spune ca profesorul ei de matematica posteaza numai "porcarii", inclusiv oameni dezbracati. Potrivit unui studiu Kaspersky, 36% dintre parintii sub 40 de ani cred ca internetul ii izoleaza pe copii de familie si prieteni, iar unul din cinci ca genereaza certuri.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Interesati de securitatea datelor, cei de la Kaspersky i-au intrebat pe 3.700 de parinti ce gadgeturi au copiii lor. Cei mai multi detin telefoane, 69%, si console de jocuri, 50%, iar acestea sunt procentele celor care nu au un telefon al lor, dar pot sa-l foloseasca pe al parintilor. La tablete e interesant ca 43% dintre copiii participanti la studiu au deja una, iar 40% le pot folosi pe ale parintilor - mai mult decat in cazul telefoanelor. Laptopurile sunt in cea mai mare parte share-uite, adica impartite cu adultii. Exista si copii carora parintii le-au daruit, se pare, Smart TV-uri.
Cat de multe lucruri expun pe internet tinerii romani, aflam din studiul European Net Children Go Mobile al Comisiei Europene. Cei mai multi pun pe retelele de socializare poze cu fata lor - 85%, numele real, adresa, chiar numarul de telefon, 15 procente. Scoala este trecuta in 68% din cazuri si o varsta, in niciun caz cea reala, ci mai mare decat a lor."
Dupa ce le cumpara tablete sau telefoane de sute sau mii de lei, parintii nu mai investesc si in continutul aplicatiilor pentru copiii lor.
Anca Velicu, sociolog: "In general parintii considera tehnologia digitala doar dispozitiv, nu si continutul. Si-atunci nu investesc, majoritatea lor, in continut de calitate. Ma refer la investit bani. Pentru ca copilul sa aiba o aplicatie fara publicitate ar trebui platit uneori o suma modica, dar regula de baza in familiile din Romania e "nu, aplicatiilor platite!"
Specialistii recomanda ca, daca tot initiati copilul in tainele internetului, lasandu-i tableta sau telefonul pe mana, sa nu ii respingeti intrebarile, pentru ca va gasi raspunsurile in alta parte, insa nu intotdeauna pe cele corecte.