Studentii de la Facultatea Auto din Brasov invata distrugand. Experimentele care ii ajuta sa faca masini mai sigure
Studentii de la Facultatea de Autovehicule Rutiere invata distrugand masini. Au simulat mai multe accidente si chiar au rasturnat un automobil, in numele stiintei.
Masinile ticsite cu senzori ii ajuta pe studenti si pe profesori sa inteleaga mai bine dinamica accidentelor, ca sa proiecteze apoi autovehicule mai sigure.
Pare mai degraba o scena desprinsa din filme, insa "accidentul spectaculos" filmat este doar un examen practic pentru studentii de la Facultatea de Autovehicule Rutiere din Brasov. Cascadoriile sunt strict controlate, iar miscarile si deformatiile suferite de masinile implicate sunt masurate cu precizie.
Alegeri 2024
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
Studentii lucreaza de luni intregi ca sa pregateasca minutios fiecare coliziune. Pana si manechinele folosite sunt construite de studenti, iar masinile au sisteme complicate de teleghidare.
Liviu Mihailescu, student: "Uitati cum putem vira stanga si dreapta si putem regla si intensitatea curentului, ca sa mearga mai repede sau mai incet."
Ionut Iordan, masterand: "In momentul in care actionez comutatorul wireles, imi apasa frana, ca sa pot opri masina in conditii de siguranta, pentru a evita eventuale daune."
Din epavele masinilor, cercetatorii culeg date pretioase care ii vor ajuta pe viitor ca masinile gandite de ei sa devina mai sigure.
Dinu Covaciu, cercetator: "Scopul nostru este ca sa putem lua masuri ca sa reducem efectele negative ale accidentelor, pentru a intari caroseria unde este cazul si daca e cazul chiar masuri legislative."
Datele sunt folosite si de specialistii care se ocupa de expertize tehnice, in cazul unui accident. Cu ajutorul unor softuri, pot sa reconstituie mai bine evenimentele reale.
Dragos Dima, profesor coordonator: "Vrem sa cream acelasi spatiu, dar de acesta data cu marimile masurate care vor fi comparate cu programele noastre de simulare."
Facultatea de Autovehicule Rutiere din Brasov este singura din tara care face astfel de teste si colaboreaza cu fabricile de componente auto pentru imbunatatirea sigurantei circulatiei.