Strainii ii considera o delicatesa, insa romanii fug cand aud de ei. Cati bani castiga culegatorii de melci din Romania
Dupa ploile din aceasta primavara, melcii au iesit la iveala fara sa stie ca s-au transformat in tinte.
Considerati o delicatesa in strainatate, ei sunt culesi de pe dealurile si padurile din vestul tarii si ajung, fie congelati, fie proaspeti, in restaurantele exclusiviste din toata Europa. La noi melcii nu si-au gasit inca locul in bucatarie. Romanii se incrunta cand aud de astfel de retete si ramani fideli ciorbei de burta si cefelor la gratar.
In judetul Mures, la Valureni, ploile din ultimele zile au scos la iveala valuri de melci. Ca sa-si rotunjeasca veniturile, localnicii lucreaza si zece ore pe zi. Pentru culegatorii de melci, sezonul promite.
Vass Zoltan, reprezentant centru de colectare: "Acum incep sa iasa. Eu castig pentru spatiu si pentru raspundere, pentru calitate, 30 de bani. Atata castig deasupra. Eu trebuie sa-i ingrijesc. Fabrica are contract cu strainii."
De aici, melcii pleaca spre fabricile de prelucrare. Pentru fiecare kilogram, culegatorii primesc intre 1 lei si 2 lei. In medie, o persoana poate aduna cel mult 20 de kilograme pe zi.
Culegator: "Dimineata, de la cinci pana la trei, mergem si 15 kilometri pe hodaia asta si pe deal. Mai ales in tufisuri, ca acolo se pot gasi mai multi."
Chiar si asa, oamenii spun ca merita efortul. Daca au noroc si sunt harnici, castiga in jur de 4000 de lei in doua luni. Cei mai cautati sunt melcii de padure, care ajung, in general, in bucatariile restaurantelor de lux din strainatate.
In Europa, mari amatori de melci sunt francezii, italienii si grecii. Bogati in protenie si cu foarte putina grasime, melcii sunt considerati delicatese. In Romania, o portie de rizotto cu melci costa 10 euro. Iar melcii facuti pe gratar, cu mujdei si mamaliguta, tot atat. In Italia, spre exemplu, aceleasi preparate costa triplu.
Retetele variaza de la un areal gastronomic la altul. Mai usor, se fac pane, cu diverse garnituri. Dar ca se le simtiti cu adevrat gustul, nu uitati de vin. Preferabil, un Aligote sec de pe Dealurile Macinului sau un Chardonnay din zona Sebesului, al caror parfum este inegalabil.