Strainii abia asteapta sa puna mana pe agricultura Romaniei. Sunt afaceri!
In vreme ce taranul roman isi lasa ogoarele sa le napadeasca buruienile, francezii, italienii, libanezii si, mai nou, bogatasii din Quatar, pun stapanire pe terenul arabil al tarii.
Pricep mai repede decat ai nostri, ca, in Romania, marul are gust de mar, pamantul are "miez" si e bogat in potasiu.
Si totusi, importam 70% din ce mancam, cand am putea hrani o Europa, plus cateva tari din Golf.
In orice punct ne-am opri cu degetul pe harta tarii, o sa gasim un italian, un francez ori un libanez pus pe treaba.
In Mircea Voda, o localitate din judetul Braila, un francez a investit cateva milioane de euro in porumb si rapita, iar profitul este direct proportional. Il enerveaza ca romanii nostri muncesc putin, vor bani multi si recolte nemaipomenite peste noapte.
Dar are rabdare! Daca anul trecut a fost cu un picior in groapa, anul asta porumbul i-a adus incasari de mii de lei.
Il lasam pe Thierry la ferma lui din Braila si mergem in sudul tarii la Jihad, un libanez care a arendat aproape tot terenul din Giurgiu si Calarasi. Acum numara 10 milioane de euro profit pe an.
In tara noastra vor ajunge si investitori din Abu Dhabi. Nu-i intereseaza floarea soarelui si rapita, ci orzul, porumbul, graul, oile si caprele autohtone.
Si cativa oameni de afaceri din Qatar au pus ochii pe Romania.
Ar avea bani sa cumpere tot pamantul nostru arabil, dar pentru inceput se vor multumi cu 10.000 de hectare. In ianuarie 2011 vor veni sa-si aleaga cele mai bune terenuri.
De inteles, daca ne gandim ca in Qatar cresc doar curmale, iar cele putinele randuri de porumb ating cinci centimetri inaltime si sunt irigate cu o apa mai scumpa decat aurul.
Dincolo de profit, cei din Qatar gasesc in Romania mai multa liniste pentru afaceri decat in Rusia sau Ucraina.
Investitorii arabi NU vin doar cu bani, ci si cu experienta. Si ne-ar putea arata cum sa producem de cinci ori mai multa mancare.
Inclusiv orez cu bobul lung, spune inspirat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara: "Avem o invitatie, in februarie, in Iordania chiar o oferta de a fi un debuseu in tarile din Golf. O discutie am avut-o si cu Tunisia."
Italienii, danezii, spaniolii, olandezii si americanii muncesc acum un sfert din pamantul arabil al tarii si le-am putea sugera sa ia in primire si cele patru milioane de hectare pe care cresc doar buruieni.