Statul vrea sa introduca stagiile de adaptare profesionala pentru absolventii de facultate
In fata unui numar tot mai mare de someri, reprezentantii Ministerului Muncii cauta solutii ca sa-i integreze pe tinerii fara experienta.
Oficialii vor sa introduca stagiile de adaptare profesionala care le vor permite absolventilor de facultate sa invete o meserie.
Statul intentioneaza sa ofere facilitati fiscale companiilor care vor sa angajeze tineri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Trei studenti la Politehnica sunt angajati la o companie de software de o luna. Desi nu aveau experienta, firma le-a acordat in aceasta vara sansa de a isi pune in practica cunostintele.
Sunt putine insa, companiile dispuse sa-i instruiasca pe tinerii fara experienta. Asa se face ca, in prezent, avem 90.000 de someri sub 25 de ani.
Pentru a-i ajuta, Ministerul Muncii a initiat un proiect de lege prin care vrea sa-i integreze pe piata imediat dupa finalizarea studiilor.
Contractul se poate semna direct cu angajatul, spre deosebire de internship, care este reglementat exclusiv de unitatea de invatamant.
Prin noul proiect, stagiarul ar putea lucra cel mult 8 ore pe zi si maximum cinci zile pe saptamana si va primi cel putin salariul minim brut pe tara.
La finele stagiului, angajatorul ii va elibera absolventului o adeverinta pe care va fi trecut si un calificativ. Castigul e de ambele parti.
Angajatorii pot primi, la cerere, lunar, din bugetul asigurarilor pentru somaj jumatate din suma minima necesara unei persoane pentru a supravietui, adica 250 de lei.