Spinnerul, noua jucarie preferata a copiilor. Psihologii prezinta efectele pozitive si negative ale utilizarii ei
Il invart pe degetele de la maini si picioare, pe coate, pe nas si pe frunte. Spinnerul, o jucarie noua, formata din rulmenti, i-a cucerit rapid pe copii, dar nici parintii nu stau departe.
Viu colorat, cu luminite, personaje din desene animate, din plastic sau din metal, spinnerul este noua jucarie care i-a vrajit pe copii. Marea provocare este sa stii sa faci cat mai multe trucuri cu el.
Magazinele sunt pline, iar pe strada, la scoala sau in parcuri, majoritatea copiilor invart cate un spinner.
Sunt si adulti care au intrat in joc si spun ca spinnerul ii relaxeaza dupa o zi stresanta la serviciu. Totusi, efectele terapeutice ale jucariei care a cucerit Romania nu sunt demonstrate stiintific, spun psihologii.
Mama: "Am vazut cum foloseste baiatul meu si folosesc si eu. Ne jucam atunci cand mergem in parc. Mai multe face sotul cu spinnerul."
Jucaria care este apreciata in toata lumea, a fost inventata acum 20 de ani de o femeie din Florida, pentru fiica ei de sapte ani, care suferea de o boala a muschilor. Pentru ca nu a avut bani sa isi cumpere brevetul, mai multe companii au preluat ideea si au fabricat jucaria.
Viata multor copii se "invarte" in jurul spinnerului
Ervin, vanzator de spinnere: “Iti da o senzatie de calmare. De multe ori, inainte, foloseam un pix, bricheta sau verigheta pe post de tic, acum folosesc aceasta jucarie"
Spinnerul este vandut acum pe post de jucarie anti-stres. Unii comercianti sustin ca i-ar ajuta pe copiii care sufera de ADHD sau de autism.
De cealalta parte, unele tari au interzis aceste jucarii in scoli, pe motiv ca le distrage atentia celor mici la ore.
Psihologii spun ca daca este folosit in exces, spinnerul poate duce la dependenta
Ica Secosan, psiholog clinician: “Aceasta jucarie pleaca de la o utilizate tactila pentru distragerea atentiei, a activitatii specifice anxietatii, tulburarii de concentrare la copii sau stress. Jucaria nu este validata stiintific ca terapie, fiind doar o jucarie.”
Pretul unui spinner porneste de la 25 de lei si poate ajunge la 120 de lei. Cei pasionati isi fac si bijuterii in forma de spinner.