"Spartul Caprelor", traditie straveche din Bacau organizata sub supravegherea jandarmilor. Ce i-a suparat pe batranii satului


Ultimul update: Marti 06 Ianuarie 2015 06:58
Data publicarii: Sambata 03 Ianuarie 2015 18:42
Categorie: Stiri Sociale

A fost alerta maxima intr-o localitate din Bacau. Peste 100 de jandarmi si politisti au fost chemati la Oituz pentru a supraveghea o traditie straveche a colindatorilor, denumita "Spartul Caprelor".

Dupa trei zile de urat, cetele de tineri din sat obisnuiau sa se incaiere cu ciomegele, iar acum cinci ani un jandarm a ajuns in coma la spital. De data aceasta nu au fost victime, iar batranii locului povestesc ca traditia nu era atat de violenta odinioara.

"Spartul Caprelor", un obicei pe care numai in comuna Oituz il gasim, a devenit intr-atat de periculos incat ulitele au fost impanzite de politisti si jandarmi. Traditia locului spune ca, dupa colindat, "caprele" cu care tinerii au mers pe la casele oamenilor timp trei zile si trei nopti trebuie arse, pentru a alunga ghinionul.

Cele trei cete - "Baltenii", cei de "Peste Vale" si "Cotunenii" se intalneau in fata primariei unde iesea o bataie in toata regula.

Localnicii mai in varsta se plang ca traditia a fost stricata de cei mai tineri.

In urma cu cinci ani, un jandarm a ajuns la spital cu rani grave, dupa ce a fost lovit in cap cu ciomegele. De teama sa nu se ajunga iarasi la asta, peste 100 de politisti si jandarmi i-au tinut la distanta pe combatantii din cele trei cete.

Lt. col. Marius Taranu, gruparea mobila de jandarmi Bacau: 
"Nu au fost incidente sau probleme deosebite. Orice manifestare traditionala indiferent de felul si caracteristicile acestei trebuie sa se incadreze in prevederile legii".

Cu toate ca se declara dezamagiti, locuitorii din Oituz ies an de an din case sa asiste la ceea ce a fost candva traditia "Spartul Caprelor".

SFANTUL VASILE. Traditii si obiceiuri de SFANTUL VASILE, una dintre cele mai importante sarbatori pentru crestini
Procesiune a colindatorilor in Buzau. Spectatorii s-au declarat incantati de cei care mentin vechile obiceiuri
VIDEO PROTVPLUS.RO