130.000 de sticle cu apa sfintita, pregatite de Boboteaza la malul marii. Zeci de voluntari dau o mana de ajutor
Au inceput pregatirile pentru sarbatoarea sfanta a botezului Domnului. Marti, de Boboteaza, la malul marii credinciosii vor primii 130.000 de sticle cu apa sfintita.
Acum, zeci de voluntari au venit sa dea o mana de ajutor la etichetare, iar operatiunea migaloasa trebuie incheiata pana luni, cand va avea loc slujba de sfintire a apei.
La Arhiepiscopia Constanta se lucreaza la foc continuu. 130 de mii de sticle trebuie etichetate pana luni dimineata. Multi dintre voluntari se apuca de treaba la primele ore ale diminetii si pleaca tarziu in noapte.
Doamna Maria are 60 de ani si de opt ani munceste in Italia. A venit in tara pentru cateva zile de sarbatori insa si-a rupt din putinul timp pe care-l petrece alaturi de familie pentru a da o mana de ajutor la etichetarea sticlelor.
La fel zeci de voluntari participa la aceasta actiune migaloasa. Printre ei, si Stefan, un baiat de 16 ani. Cel mai mic voluntar are 10 ani.
Toate sticlele trebuie etichetate pana luni cand imediat dupa slujba de sfintire a apei incepe o operatiune la fel de dificila: aceea de umplere cu agheasma a ambalajelor din plastic. Ele vor fi impartite credinciosilor marti, dupa slujba de Boboteaza.
IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: "Sticlele se pun langa cazinou in forma crucii Sfantului Apostol Andrei si de acolo vor fi distribuite, dupa slujba de sfintire a apei in ziua de Boboteaza, apa ce se sfinteste in ziua de Boboteaza va fi pentru sfintirea orasului".
In ziua de Boboteaza este programata si o procesiune de care cu boi pe strazile orasului. Credinciosii vor putea lua apa sfintita direct din butoaie de lemn. Va fi respectata si o alta traditie, aceea a aruncarii crucilor de lemn in mare.
Anul acesta doar inotatorii curajosi se vor arunca in apa, avand in vedere ca se anunta ger si la malul marii. Ca o noutate, luni, arhiepiscopul Tomisului va merge si la Harsova pentru a sfinti apele Dunarii.