Spania si Italia nu ii mai atrag pe romanii care viseaza la un trai mai bun. Unde cauta ai nostri de lucru acum
Ai nostri cauta acum de lucru mai ales in tarile nordice, unde criza n-a lasat urme atat de adanci.
Un raport european arata ca Germania si Marea Britanie au cele mai multe slujbe vacante din Uniunea Europeana. Interesati de ele nu sunt doar romanii ramasi in tara, ci si cei care muncesc deja in strainatate, dar sunt nemultumiti de salarii.
Lidia a emigrat in Spania dupa ce a terminat facultatea. Acolo a fost pe rand, bona, vanzatoare, receptionera, secretara. Dupa 10 ani, a lasat Spania pentru Marea Britanie. Acum preda acolo limba engleza copiilor emigranti.
Lidia Constantinescu, romanca stabilita in Marea Britanie: "In Anglia se castiga mult mai bine. Am inteles ca Spania a decazut total. Dupa plecarea mea, toate prietenele au inceput sa fie speriate,confuze..."
Spania si Italia au fost ani buni raiul romanilor care visau la un trai mai bun. In ultimii ani, insa, cele doua tari au fost afectate de criza si automat, de somaj.
Daniel Tecu, presedinte FADERE: "Romanii care au mers in ultimii ani in Spania si Italia au venit in mod special pentru a lucra barbatii in constructii si femeile in casa. Din cauza crizei si a blocajului imobiliar, constructiile s-au blocat, iar locuri in casa nu prea mai sunt."
Estimarile arata ca o treime din romanii aflati la munca in Spania si Italia vor sa migreze spre tarile nordice.
Potrivit unui raport Eurostat, Germania si Marea Britanie ofera cele mai multe slujbe acum: peste 10.000 doar pentru romani, cu salarii foarte Bune.
Raluca Stefanescu, PR-ul unui site de joburi: "Sa luam ingrijire batrani. Pe Italia seplateste cam 6-700 de euro in mana. In tarile nordice salariile sunt mai mari decat in Italia: se ofera peste 1.200 de euro net."
Nemtii cauta romani dispusi sa munceasca in agricultura, in restaurante, dar si ingrijitori pentru batrani. De bone au nevoie si britanicii, atat pentru cei in varsta, cat si pentru copii. Cele mai multe slujbe le ofera insa, in domeniul medical".
Pe langa romanii stabiliti in strainatate, interesati de aceste slujbe sunt si cei ramasi in tara. Raluca, de pilda, viseaza sa lucreze intr-un hotel din Norvegia.
In prezent, peste doua milioane si jumatate de romani lucreaza, oficial, in tarile din Uniunea Europeana.