Soluția găsită de români pentru a-și construi o casă rapid și cu puțini bani. ”Mi se pare mult mai practică”
Containerele din metal folosite la transportul de mărfuri câștigă teren și în construcții. Pentru că se montează ușor și pot fi ansamblate mai multe la un loc, în ele sunt amenajate birouri sau camere de locuit.
Varianta este aleasă de cei care vor să construiască repede și cu buget redus.
Folosite iniţial pe şantier, la câmp sau în zonele calamitate pentru cazarea temporară a sinistraţilor, casele construite din containere s-au înmulţit. Unii îşi amenajează o reşedinţă de vacanţă, alţii se mută permanent în ele, pentru că, spun ei, le oferă tot confortul.
"Living, un dormitor, o baie şi o bucătărie deschisă în living. Aici este baia: gresie, faianţă, obiecte sanitare, boiler pentru încălzirea apei", își prezintă casa un bărbat care a adoptat această metodă.
"Mi se pare mult mai practică şi mult mai eficientă, spre deosebire de construcţiile din BCA care pleacă de jos construite, sunt mai grele, trebuie să obţii un proiect, aşa, cele din containere modulare e o cale mai uşoară şi bănuiesc că-s şi mai rezistente la cutremure", este de părere un alt client.
Spre deosebire de casele construite din cărămidă şi beton, cele făcute din containere sunt mai ieftine.
Cele cu suprafaţa de 30 de metri pătraţi, de pildă, costă, în medie, 9000 de euro, în timp ce unele mai mari, care au dormitor, living, bucarie şi baie, ajung la 18000 de euro.
Containerele sunt folosite şi pentru birouri. În localitatea Dumbrăviţa din Timiş, Poliţia Locală îşi are sediul într-un astfel de imobil.
"Avem un spaţiu mult mai mare decât biroul obişnuit din cadrul primăriei. Se încălzeşte repede, se răceşte repede, avem toate utilităţile", explică Claudiu Sperlea, poliția locală Dumbrăvița.
În ţară au apărut şi bistro-uri construite din containere. Unul este la Tuzla, în zona aeroportului.
"Ne trebuia o soluţie rapidă în primul rând şi inovatoare, este o idee nonconformistă. Construcţia este făcută din containere, a fost realizată foarte repede, iar toate elementele de design folosesc în mare măsură ceea ce s-a găsit aici pe aeroport", explică un reprezentant al Aeroportului Tuzla.
Autorităţile din Timişoara au cumpărat 8 containere în care să stea la iarnă oamenii fără adăpost.
"Au costat în total aproximativ 144000 de lei cu TVA. Toate sunt echipate, au termoconvectoare, aceasta şi încălzeşte şi răceşte, au toaletă, au boiler, au geamuri termopan, au parchet pe jos, deci toate condiţiile", spune Farkas Imre, viceprimarul orașului.
În alte locuri, autorităţile au folosit containerele pentru extinderea şcolilor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!