Soluția găsită de un primar pentru a convinge tinerii să rămână în sat
Ca să îi motiveze şi pe tineri să-şi facă un rost la sat, un primar din Maramureş a găsit o metodă care dă roade.
Cu bani europeni, a deschis un atelier de croitorie, unde lucrează în prezent 40 de localnici. Unii dintre ei chiar s-au întors acasă de peste hotare ca să muncească aici.
Un angajat poate primi chiar şi 2.500 de lei pe lună.
O familie s-a întors din Londra în urmă cu doi ani. Oamenii au luat decizia după ce au aflat că primarul din satul lor - Oarța de Sus - a amenajat, cu bani europeni, un atelier de croitorie. Ei au fost primii angajaţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
MARIANA MORAR, angajată: "Am lucrat în Londra la menaj, timp de 1 an de zile. În 2015 m-am întors şi m-am angajat aici. O şansă care nu a mai fost la noi, mai ales că suntem acasă cu copiii."
IOAN MORAR, angajat: "Suntem în două schimburi, sunt pe schimb cu soţia, nu o las singură. N-am ştiut să croiesc am învăţat tot aici, la vârstă asta. Dacă vrei să faci înveţi orice!"
Exemplul lor a fost urmat şi de Crina, o localnică în vârstă 43 ani, care - după un an de şomaj - a intrat în branșa croitorilor.
CRINA, angajată:"Suntem aproape de casă. E un avantaj foarte mare pentru că având copii şi familie nu faci naveta şi nu pierzi timpul pe drumuri."
Investiţia în acest atelier s-a ridicat la aproximativ o sută de mii de euro.
CĂTĂLIN MORAR, MANAGERUL ATELIERULUI DE CROITORIE:„La început am avut 5 angajaţi, iar acum avem 40 de angajaţi. Avem un contract cu o multinaţională şi mai avem 2 contracte cu o firma de construcţii şi o altă din domeniul agriculturii. Sunt salarii chiar de 2300 - 2500 de lei pt doamnele mai îndemânatice."
BOGDAN POP, PRIMARUL SATULUI OARȚA DE SUS:"Prin crearea locurilor de muncă reuşim să păstrăm tinerii în comună să le oferim contiile cele mai optime pentru a-şi duce veacul de zi cu zi acasă la ei."
În ultimii ani, aproximativ 570 de persoane au plecat din localitate pentru a munci fie în străinătate, fie în oraşele mari din judeţ.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, salarii, munca, primar, sat, solutii, croitorie,
Dată publicare:
23-10-2017 08:01