Soluția găsită de un primar pentru a convinge tinerii să rămână în sat


Ultimul update: Duminica 29 Octombrie 2017 21:20
Data publicarii: Luni 23 Octombrie 2017 08:01
Categorie: Stiri Sociale

Ca să îi motiveze şi pe tineri să-şi facă un rost la sat, un primar din Maramureş a găsit o metodă care dă roade.

Cu bani europeni, a deschis un atelier de croitorie, unde lucrează în prezent 40 de localnici. Unii dintre ei chiar s-au întors acasă de peste hotare ca să muncească aici.

Un angajat poate primi chiar şi 2.500 de lei pe lună.
O familie s-a întors din Londra în urmă cu doi ani. Oamenii au luat decizia după ce au aflat că primarul din satul lor - Oarța de Sus - a amenajat, cu bani europeni, un atelier de croitorie. Ei au fost primii angajaţi.

MARIANA MORAR, angajată: "Am lucrat în Londra la menaj, timp de 1 an de zile. În 2015 m-am întors şi m-am angajat aici.  O şansă care nu a mai fost la noi, mai ales că suntem acasă cu copiii."

IOAN MORAR, angajat: "Suntem în două schimburi, sunt pe schimb cu soţia, nu o las singură.  N-am ştiut să croiesc am învăţat tot aici, la vârstă asta. Dacă vrei să faci înveţi orice!"

Exemplul lor a fost urmat şi de Crina, o localnică în vârstă 43 ani, care - după un an de şomaj - a intrat în branșa croitorilor.

CRINA, angajată:"Suntem aproape de casă. E un avantaj foarte mare pentru că având copii şi familie nu faci naveta şi nu pierzi timpul pe drumuri."

Investiţia în acest atelier s-a ridicat la aproximativ o sută de mii de euro.

CĂTĂLIN MORAR, MANAGERUL ATELIERULUI DE CROITORIE:„La început am avut 5 angajaţi, iar acum avem 40 de angajaţi. Avem un contract cu o multinaţională  şi mai avem 2 contracte cu o firma de construcţii şi o altă din domeniul agriculturii. Sunt salarii chiar de 2300 - 2500 de lei pt doamnele mai îndemânatice."

BOGDAN POP, PRIMARUL SATULUI OARȚA DE SUS:"Prin crearea locurilor de muncă reuşim să păstrăm tinerii în comună  să le oferim contiile cele mai optime pentru a-şi duce veacul de zi cu zi acasă la ei."

În ultimii ani, aproximativ 570 de persoane au plecat din localitate pentru a munci fie în străinătate, fie în oraşele mari din judeţ.

VIDEO PROTVPLUS.RO