Marele pericol din spatele lui "n-am patit nimic". Ce trebuie sa stie soferii care lovesc, chiar si usor, un pieton in trafic
Soferii care ating usor un pieton in trafic trebuie sa se prezinte la politie, chiar daca victima sustine ca nu are nimic si refuza sa mearga la doctor.
In fiecare luna, aproximativ 40 de oameni se prezinta la spital si spun ca au fost loviti de masini, iar autorii au parasit apoi locul faptei. Desi in cele mai multe cazuri se dovedeste ca soferul a fost de buna credinta, dar pietonul a sustinut ca nu a patit nimic, conducatorul auto se alege cu dosar penal.
Oricui i se poate intampla sa puna brusc o frana si sa loveasca usor un pieton, apoi sa coboare si sa constate ca aparent pietonul nu are nimic si nici nu vrea sa mearga la spital sau la politie. Lucrurile insa nu trebuie sa se opreasca aici. Soferul are obligatia sa se prezinte imediat la politie.
Un sofer s-a prezentat la Brigada Rutiera Bucuresti, pentru ca tocmai lovise cu masina o femeie: "Mergea intr-un mod alert pe trecerea de pietoni, nu am vazut-o, asa ca am accidentat-o. Am ajutat-o sa se ridice, am intrebat-o daca vrea sa mearga la spital, a refuzat si a plecat. La recomandarile martorilor, am venit la sectia de politie."
Barbatul a procedat corect. Daca in urmatoarele zile femeia merge la doctor si reclama ca se simte rau pentru ca a fost lovita de o masina, soferul se poate trezi cu dosar penal pentru parasirea locului accidentului.
"Momentan nu mi s-a intamplat nimic. Daca victima va merge mai departe, voi fi chemat sa facem tot ce este legal. Daca nu, scap usor", spune soferul.
Cei mai multi soferi aflati in situatii similare cred ca daca pietonul a spus ca nu a patit nimic, pot pleca acasa linistiti.
Din aceasta cauza, lunar se inregistreaza 30 de reclamatii depuse cu intarziere pentru accidente aparent usoare. Soferii respectivi sunt pusi sub acuzare, isi pierd permisul si pot primi intre 2 si 7 ani de inchisoare.
De altfel, politistii fac apel la cei care sunt martorii unor asemenea incidente sa sune la 112.
Alte situatii in care multi soferi nu merg la politie sunt tamponarile usoare, in care nu se incheie o constatare amiabila si nu se declara accidentul. Daca in 24 de ore oricare dintre cei doi soferi se prezinta la politie, celalalt ramane fara permis 30 de zile.
Un tanar a asteptat aproape 20 de ore un semn de la soferita cu care s-a tamponat, ca sa se inteleaga amiabil, dupa care a hotarat sa mearga la politie. Desi el se considera vinovat de tamponare, soferita care nu a venit la sectie va ramane fara carnet.
"Am facut doar schimb de numere de telefon... Din moment ce n-am dat de ea, am venit la politie. Altfel, eram eu pus in aceeasi situatie, daca nu declaram accidentul", spune soferul.
Atentie! Si in situatia unei tamponari, oricat de minore, cu un mijloc de transport in comun trebuie sa va prezentati la politie in 24 de ore, astfel veti ramane fara permis.