Preotul din Iasi care a devenit "viral" pe YouTube. "Bisericile noastre sunt pline de Partidul Babelor Conservatoare"
In era internetului, tot mai multe biserici isi posteaza mesajele pe conturile de socializare.
Uneori slujitorii Domnului sunt transanti in privinta unor obiceiuri, ca sa-i apropie pe oameni de credinta. Un preot de la o manastire din Iasi a devenit celebru dupa ce lansat mai multe postari despre greselile pe care le fac unii enoriasi cand vin la slujba.
Calugar de la inceputul anilor '90, parintele Calistrat Chifan, de la Manastirea Vladiceni de langa Iasi, a devenit rapid cunoscut in zona Moldovei datorita predicilor sale foarte directe lansate si pe internet. Preotul isi inregistreaza mesajele in biserica. Unul dintre ele a strans in doar 3 zile 46.000 de vizualizari si a fost distribuit de 2.000 de ori. In el parintele condamna falsele obiceiuri care circula, uneori, printre enoriasi.
Preotul Calistrat Chifan: "Toate Bisericile noastre crestine sunt pline de Partidul Babelor Conservatoare, care-s pline de dracusori si au in ele regulile lor. Nu baga anafora in gura intai! Nu lua aghiazma intai! Nu pune mana acolo! De ce ai cumparat lumanarea aia? De ce ai pasit asa? De ce ai calcat pe presul ala? Astea nu tin de ortodoxie! Este Evanghelia a 5-a a babelor."
Multi il indragesc pe parintele Calistrat pentru stilul sau transant de a discuta problemele care l-a facut repede iubit mai ales de cei tineri. Intr-o alta predica, parintele vorbeste despre faptul ca enoriasii vechi nu trebuie sa-i "dascaleasca" prea mult pe cei noi.
Preotul Calistrat Chifan: "El a venit prima data in biserica si tu te miri. A, nu v-am mai vazut! Si incepi sa ii spui asa tre sa postesti, asa tre sa te rogi, asta tre sa faci, asta nu si il indoctrineaza pana ala incuie usa si nu mai vine la biserica, sa nu se intilneasca iar cu "profesorul" lui."
Parintele Calistrat a fost cercetat de mai marii Mitropoliei Iasului la inceputul anilor 2000 pentru neascultare, printre altele pentru ca a calugarit mai multi tineri fara a raporta acest lucru superiorilor.
A fost sanctionat pentru cativa ani sa nu mai tina slujba, apoi a fost mutat la Manastirea Vladiceni unde si-a facut repede ucenici. Multi ii comenteaza predicile pe site-urile de socializare.
In ultimi ani, tot mai multi preoti ortodocsi si-au facut conturi pe internet in nume propriu sau chiar al bisericii la care slujesc. Aici posteaza predici, programul slujbelor si fotografii de la pelerinaje, ca sa-i convinga pe tineri ca si lumea credintei e a lor, nu doar cea virtuala.
Sursa: Pro TV
Etichete: parinti, preoti, internet, slujbe, religie,
Dată publicare:
27-02-2015 17:59