Sistemul prin care batranii singuri ai Romaniei pot fi salvati de la moarte. Cum functioneaza bratarile cu buton de panica
Batranii singuri si suferinzi dintr-o comuna din Timis sunt supravegheati non-stop. Autoritatile locale au implementat un sistem prin intermediul caruia varstnicii pot cere ajutor la nevoie.
Toti bunicii au primit bratari cu buton de panica, pe care nu ezita sa le foloseasca.
Domnul Vasile are, la 71 de ani, trei bypass-uri. Singurul sau sprijin este sotia, si ea bolnava. Cand femeia era plecata, omului i s-a facut rau. Speriat, a apasat butonul bratarii de panica.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Sistemul a fost implementat cu fonduri europene de primaria comunei Dumbravita, judetul Timis. Semnalul ajunge in dispeceratul politiei locale. Politistii au fost antrenati sa acorde primul ajutor, verifica apelul si cheama la nevoie ambulanta.
"Daca esti singur acasa si cazi acolo la pamant, mori acolo. Asa, de bine, de rau, apesi si vine cineva care te salveaza", spune barbatul, Vasile Ratcu.
Marioara Ratcu, sotia barbatului: I s-a facut instantaneu rau si cand am venit eu nu mai putea. A facut ca si un preinfarct, o criza, nu mai avea putere.
Reporter: Putea sa-i fie fatal?
Marioara Ratcu, sotia barbatului: Putea, pai sigur ca da.
Si tanti Ana are tot soiul de necazuri, mai ales ca are 85 de ani, sufera de Parkinson si locuieste singura.
Reporter: E greu la batranete singura?
Ana Raca: Nu greu! Foarte greu!
Reporter: Cum vi se pare acest sistem?
Ana Raca: Foarte bine, ai o siguranta, ceva, stii ca nu esti singur cand apelezi.
Proiectul a costat in jur de 100.000 de euro si a fost pus in practica in parteneriat cu un oras din Ungaria. Dispeceratul functioneaza non-stop. In momentul apelului, pe ecranul calculatorului apar istoricul medical al pacientului, dar si datele de contact ale apropiatilor.
"Grupul tinta pentru acest proiect sunt oamenii aflati intr-o stare de sanatate mai precara, oameni in varsta cu probleme locomotorii, dar cu o stare mentala care sa le permita sa foloseasca dispozitivul de alarmare", a spus Nicolae Constantin, managerul proiectului.
In prezent, 38 de batrani din comuna sunt inclusi in acest proiect. Un sistem similar a functionat cativa ani si in Timisoara.
"Dupa expirarea garantiei au inceput sa apara probleme tehnice si in 2013 a incetat definitiv sa functioneze", a spus Maria Stoianov, Directia de Asistenta Sociala Comunitara Timisoara.
"Am avut o siguranta ca cineva ma poate ajuta daca mi se intampla ceva. Acuma, stii de cate ori am cazut aici in casa? De 16 ori", a spus o fosta beneficiara.
Acum, pe la acesti oameni trece o ingrijitoare timp de doua ore pe saptamana.