Sistemul ii obliga sa renunte la scoala. Sufera de insuficienta renala

Dată publicare: 18-09-2008 00:00
Dată actualizare: 07-10-2012 09:40


Sute de copii din Romania care au aceasta boala renunta la educatie prentru a-si salva viata. Sunt nevoiti sa mearga sute de kilometri pentru dializa. Din cand in cand, cativa profesori vin sa-i invete la domiciliu. 

Un astfel de exemplu este si Ilie. La 16 ani, abia buchiseste cu nasul in carte. Notiunea de scoala nu mai exista pentru el de doi ani. Are alt program. De trei ori pe saptamana se trezeste la patru dimineata si pleaca spre Cluj pentru dializa. 120 de kilometri si doua ambulante schimbate.

Parintii sufera in tacere. Si sora lui Ilie, in varsta de 18 ani, lupta cu aceeasi afectiune. S-a ajuns la o situatie incredibila: fratii bolnavi invata carte de la cel de-al treilea copil al familiei, o fetita de numai 9 ani.

Doar in Cluj vin pentru dializa copii din 11 judete. Peste o suta dintre ei au renuntat la scoala. Viata lor atarna de ucigatoarele liste de asteptare. Cu putina sansa, aspectul medical se poate rezolva.

Problema pleaca de la nivelul inspectoratelor, care nu au statistici cu privire la numarul elevilor retrasi pe motive medicale.

In vest, sistemul de protectie sociala face minuni. In Italia sau Franta copiii sunt meditati atat in spitale cat si acasa si sunt declarati absolventi. Ai nostri inca viseaza la un dascal bland si bun.

La ora actuala, peste 400 de copii au renuntat la scoala pe motive medicale.


VIDEO PROTVPLUS.RO