Sistemul de alertă propus de specialiști, pentru a-i avertiza pe români în cazul unui dezastru
"Un sistem de alertare a populaţiei în timp real ar trebui să fie funcţional în cel mult două luni''. Anunţul a fost făcut de premier care se declară optimist.
Pare să nu ştie însă că mai multe ministere încearcă de peste un an să pună în practică acest program, care poate salva vieţi. O primă piedică o reprezintă faptul că sistemele de telefonie nu pot transmite mai mult de 8.000 de mesaje odată.
Numărul mare de victime pe care vijelia de duminică l-a făcut în vestul ţării, 8 morţi şi 137 de răniţi, a obligat autorităţile să găsească mai repede soluţii pentru a-i pune în gardă pe cei în pericol.
Ideea este mai veche, de un an, şi a fost discutată în mai multe comisii şi comitete. În prima fază s-a lovit de o problemă tehnică şi anume limitarea operatorilor de telefonie mobilă care nu pot transmite concomitent mai mult de 8.000 de SMS-uri odată. Apoi, au nevoie de timp pentru a-i anunţă pe următorii 8.000. Şi tot aşa.
Specialiștii au găsit o altă variantă. Meteorologii instituie alerta şi transmit mesajul pompierilor. Aceştia accesează o centrală telefonică proprie prin care trimit semnalul de alertă către toţi operatorii de telefonie mobilă care, la rândul lor, o dau mai departe populaţiei. Nu există o limită de abonaţi care vor primi mesajul, astfel încât toţi cei aflaţi într-o regiune în care urmează să se producă o furtună, o inundaţie sau unde a avut loc un accident chimic vor fi anunţaţi.
Şi totuşi, autorităţile nu au prea mult timp la dispoziţie. Clima suferă transformări majore şi de la an la an manifestările sunt tot mai violente.