Sindicalistii si Guvernul au batut palma, dar le-a tremurat mana
Desi n-au primit majorarile cerute, trei dintre cei patru lideri ai marilor confederatii au acceptat propunerea Guvernului de a se intoarce la negocieri peste doua luni. Presedintii sindicatelor afiliate sunt nemultumiti si vor sa iasa in strada.
Dupa 17 zile de discutii, luni seara s-a completat lista de masuri anticriza anuntata saptamana trecuta cu noi elemente. Pe plan economic, Guvernul a hotarat printre altele ca profitul reinvestit nu va fi impozitat, incepand cu luna aprilie. In plus, va pune accent pe atragerea fondurilor europene pentru o parte din investitii.
Pe plan social insa, lucrurile nu sunt la fel de clare. Executivul le-a propus sindicatelor sa reia negocierile pe tema salariilor in 15 aprilie. Daca pana atunci previziunile economice raman la fel, salariile vor creste doar cu 5%, in doua etape.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Cu acelasi procent si tot in doua transe vor creste si pensiile. Pensionarii au amenintat deja cu pichetari ale prefecturilor din toata tara si cu un miting de protest in Bucuresti.
La fel de nemultumiti s-au aratat functionarii, care contesta o alta decizie a Guvernului, aceea de a elimina sau de a restrange sporurile si primele.
"Vom elabora impreuna cu partenerii sociali un act normativ prin care vom reglementa acele sporuri care vor fi reduse. Sporuruile din Codul Muncii o sa ramana intacte. Nu ne atingem de sporul de vechime pe timp de noapte, iar munca suplimenatra o compensam cu ore libere", spunea premierul Emil Boc.
Aceste doua masuri i-au revoltat pe functionarii din institutiile de control, hotarati sa protesteze si chiar sa intre in greva generala, numai sa nu li se taie din venituri.
Functionarilor li se adauga si cei peste 100.000 de pensionari hotarati sa iasa in strada. Ingrijorati ca nu vor putea face fata inflatiei, acestia cer Guvernului sa creasca punctul de pensie incepand din luna ianuarie si nu din octombrie.
Un singur sindicat a refuzat propunerea: "Noi consideram ca aceasta amanare inseamna o curba de sacrificiu pentru salariatii din Romania si in mod deosebit pentru cei din invatamant", spune Aurel Cornea, presedintele FSLI.
Ceilalti sunt mai optimisti. "In situatia in care exista in mod evident un reviriment economic, procentul de 5% nu mai sta in picioare, vorbim de procente mai mari", declara Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia.
Cu toate aceste prevederi, bugetul va fi trimis pana la sfarsitul saptamanii catre Parlament pentru aprobare.
Afla aici cat da Guvernul fiecarui minister in parte si cu ce cifre lucram in anul 2009.